Početna»Novosti»Gordan Bašić: Probus je novi adut Fruške gore
13.06.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Gordan Bašić: Probus je novi adut Fruške gore

Pet pitanja za prvog čoveka vinarije Fruškogorski vinogradi

novost gordan bašić probus je novi adut fruške gore vinski magazin vino fino
Iz Banoštora, gde je smešteno sedište vinarije Fruškogorske vinogradi, stižu različite vinske novosti. Glavna među njima svakako je kadrovsko pojačanje u vidu mlade tehnološkinje Li Vang iz Kine, a i iz podruma stižu lepe vesti – pre svega, o ulasku jednog vina od probusa u liniju Tri sunca. Naš sagovornik je Gordan Bašić, vlasnik vinarije, sa kojim smo razgovarali i degustirali, pored sad već kultnog vina Tri sunca 2015, grašac iz 2020, šardone iz 2016. uz sasvim mladi probus i pino noar.

Kakve nas novine očekuju ove sezone u vinariji Fruškogorski vinogradi?

Najveća promena je naša nova tehnološkinja Li Vang iz Kine koja je sa nama tri meseca, ali je za to kratko vreme uspela da donese novu energiju i da promeni uglove iz kojih ovde gledamo na stvari. Vidim i da njene kolege u vinariji dobijaju širi pogled na sve ono što su do sad radili. Nekada se to učini i u previše kratkom roku pa ima i nekog malog otpora, ali sam siguran da će sve doći na svoje mesto. Takođe, pripremamo nova vina, iz berbi u kojima Li nije učestvovala, ali učestvuje aktivno u njihovom pripremanju za bocu. Siguran sam da će ove godine u liniji Tri sunca biti premijum crveno vino od sorte probus, koja će u narednom periodu, pored grašca, biti glavni adut Fruške gore. Postoji i nagoveštaj da će u ovoj liniji biti i jedno belo vino, pored kasne berbe koja nam je do sad bila i jedino vino u liniji Tri sunca. Da čitaocima bude jasnije, mi Tri sunca tretiramo kao liniju u kojoj želimo da budu samo ona vina kojima smo izuzetno zadovoljni. Ne računamo da će sve etikete biti prisutne svake godine, ali kad se potrefi, u liniji Tri sunca biće i vina u većim pakovanjima nego što je 0.75 l, ali o tome ćemo moći vrlo brzo i nešto konkretnije da kažemo.

Tri sunca dakle postaje premijum linija?

Ja sam vrlo pažljiv sa izrazima premijum, superpremijum… Mi imamo tri linije - Fruškać, Quet i Tri sunca - i nije lako napraviti vina ni za jednu od njih. Do sad je u Tri sunca isključivo bila kasna berba i ni jedno drugo vino. Dugo je Tri sunca bilo ime rezervisano samo za kasnu berbu, ali mi smo u startu planirali da to bude linija vina čijim smo kvalitetom izuzetno zadovoljni i to bez obzira da li smo proizveli 500, 700 ili 3.000 boca.

Kada ćemo na tržištu u Srbiji moći da dođemo doTri sunca kasne berbe, vašeg zaista posebnog vina?

Upravo smo distributerima ponudili promotivni period u narednih šest meseci u kom će važiti posebni uslovi za cenu i načine na koje distributeri, a zatim će i krajnji korisnici moći da dođu do Tri sunca. Ne želimo da time što će to vino biti dostupno po nešto pristupačnijoj ceni umanjimo vrednost Tri sunca jer samo mi znamo koliko je truda potrebno za kasnu berbu i zašto se tek sad pojavljuju berbe 2015 i 2016 na tržištu, dakle vina stara osam ili devet godina, upakovana u 0,375l ambalažu – to je stvar o kojoj možemo posebno da pričamo. Ali, krećemo u distribuciju Tri sunca na domaćem tržištu i nadam se da će u naredne dve-tri nedelje biti dostupno na svim mestima koja zaslužuju da imaju tako nešto u ponudi.Kako se na tržištu kotiraju vaša vina Fruškać? Opšte je mišljenje da su nam potrebna dobra vina po nešto nižoj ceni, a malo vinarija u Srbiji nudi vina koja spadaju u taj opseg?

Fruškać je vino koje takođe nastaje od grožđa iz našeg vinograda i ono nije ništa manje vredno nego grožđe koje ode u Quet liniju. Postoji tehnološka razlika koja nam omogućava da ono bude po toj ceni po kojoj se nalazi na tržištu. Siguran sam da odnos cene i kvaliteta zaista ide na stranu kvaliteta, ali tu leži druga opasnost. Naše vinsko tržište generalno je, i ovo ne bih voleo da mi zamere vaši čitaoci, neobrazovano i vrlo često se desi da je osnovna procena o kvalitetu vina samo njegova cena. I onda ljudi, koji nisu imali prilike da steknu znanja kroz vinske eksperimente u svom životu, ne uviđaju da mogu da popiju dobro vino za 500 ili 700 dinara ili par hiljada dinara, i da uopšte ne znači da ako vino platite na primer 30.000 dinara da ćete u njemu tog dana i uživati. Iz tog razloga trebalo je mnogo vremena da se Fruškać sa tom cenom etablira na tržištu i da ljudi kažu da je to pošteno vino za te pare. Danas mogu da kažem da se Fruškać veoma dobro prodaje na našem tržištu i u okolnim zemljama.

Načuli smo da u vašoj vinariji od ove berbe počinjete da pravite i penušavo vino?

To je odlučeno. Biće to jedan naš novi početak i ulazak u tu sferu poslovanja. Lično volim penušava vina i siguran sam da imamo grožđe čiji kvalitet može da nam dozvoli njegovu proizvodnju. Sa druge strane Li je imala iskustva u pravljenu penušavih vina i ja ne mogu da vam opišem njen osmeh kada smo tu odluku doneli. Odluku nemamo kada je reč o sorti od koje ćemo praviti penušavac. Igrom slučaja u našoj kući smo uvek bili spremni na eksperimente i nisam sputavao nikoga ni u vinogradu ni u podrumu ako je takva ambicija postojala. Uvek sam podržavao takve ideje i sada ću tu podršku dati i Li koja će dati svoje sugestije za sortu sa kojom ćemo raditi. Ja bih voleo da ga napravimo od grašca, jer smatram da svako ko ima grašac treba da ima i penušavo vino od ove sorte. Sa druge strane, imamo u vinogradu pino noar, šardone, moravu – možemo da se igramo kako god budemo želeli. Krećemo od ove berbe i pravićemo ga tradicionalnom metodom, a ako se otvore neki drugi pravci u poslovanju, možda ćemo ga raditi i na drugačiji način. Li će tu voditi glavnu reč.