Nikad nije bilo lako naći mesto za dobar provod a da je u njemu i dobra hrana, i šef koji zna šta radi i da je kuhinja otvorena posle 22 sata, a i da nije klasična kafana u pitanju. U Beogradu je prvo, sa zatvaranjem kultne Dijagonale u kojoj je kuhinja radila skoro celu noć, pa onda i sjajne Radosti, iz klaberske triade Mladosti i Ludosti u Savamali, noćni život praćen ozbiljnom gastronomijom prestao da postoji. Dobra i sveža hrana, sa kvalitetom u fokusu, uz ili posle nekoliko pića, potrebna je svakom poštenom klaberu, a i dalje ništa nije lakše naći mesto za izlazak u kome se dobro jede nego pre deset godina.Predstavljamo vam 5 lokala u Beogradu i Novom Sadu u kojima možete i da đuskate i da probate ozbiljnije zalogaje, mesta koja su sjajna i kao uvertira za provod do jutra, ili opet, za sutra.CVEĆE ZLAČika Ljubina 9, hotel Indigo, Beograd 060 016 28 56
Uvek sjajno, sada još sjajnije -
Cveće zla kao savršena uvertira u noćni provod prestonice sasvim sigurno će opravdati očekivanja. Projekat koji predstavalja nastavak priče nekadašnje
Dijagonale i
Zapleta, nakon preseljenja sa Vračara u hotel
Indigo u strogom centru grada i prelaskom u vlasništvo Delta Holdinga piše novo poglovlje na ugostiteljskoj sceni grada. Naravno, i dalje, na čelu sa njegovim tvorcem i kreativnim direktorom
Vladimirom Melentijevićem, i izvrsnim šefom
Stevanom Zečevićem Zekom koji vodi kuhinju.
Kada se
Cveće zla pre nešto više od dve godine odselilo sa Vračara, tri nedelje unapred sve je bilo rezervisano na novoj lokaciji, a poprilično je slično i sada. Bez rezervacije ni ne pomišljajte da ćete naći slobodan sto za večeru, naročito u udarnim danima - od četvrtka do nedelje. Ovde postoje dve vrste rezervacija, od 19 sati, i od 21 sat, kada nije samo večera na meniju, već i odličan provod uz lokalne DJ-eve, a i povremeno uz gostovanja stranih DJ-eva. Restoran je podeljen praktično u tri celine. Tamo gde je na početku bio DJ pult, sada su visoki stolovi, a tamo gde je bio prolaz do bašte sada je pomalo skrivena prostorija u kojoj DJ vrti muziku i u koju staje pedesetak gostiju. Iako je taj deo napravljen zbog sve češćih upita samo za piće, i tu se jede.

Ceo jelovnik je koncipiran na deljenju hrane i menja se na svaka tri meseca. Kuhinja je autorska, i sve je domaće
, od sosa do lokalne namirnice. U fokusu su meso i riba koje odležavaju minimum trideset dana. Sezona se uvek prati, i kako kaže Zeka, uvek ima nešto van menija. Tartar biftek ovde je skroz old skul i stalna zvezda menija, znalački začinjen, poslužen uz tost, a pored tartara uveče se najviše jedu
homemade paste rađene od kiselog testa.
Hit u
Cveću je sjajna fregola sa crnom tubom, i nikako ne propustite da je probate, kao ni čuvene tikvice iz
Zapleta koje odolevaju svim promenama. Porcije su korektne, a zbog potreba posla kuhinja je proširena na dva nivoa i u njoj sada radi petanest ljudi. Petkom i subotom otvorena je do 23 sata, a ostalim danima do 22 časa, a uz sjajnu hranu uveče se piju penušavci i kokteli, od kojih preporučujemo osvežavajući
signature koktel
Svako Dobro. Nova vinska lista je takođe odlična, na njoj su pretežno vina iz Francuske, Italije i Srbije, uz veliki broj ozbiljnijh etiketa na čašu. I uz sve to, provod je ovde i sa lepim vremenom još bolji, jer je adut Cveća definitivno prelepa terasa u kojoj ima mesta za dvesta gostiju.
JOSEPHINE Kralja Milutina 33, Beograd 062 700 800www.josephinebelgrade.com
Od otvaranja,
Josephine se nameće kao jedan od prvih izbora
za dobar izlazak, zahvaljujući fenomenalnim koktelima, odličnom hranom i lokacijom u srcu Beograda. Nalazi se sa zadnje strane čuvenog art deko zdanja i ušuškana je u zelenilo.
Josephine je mesto u kome je umetnost miksologije dovedena do savršenstva, a ništa manje savršena nije ni hrana koju je još prilikom otvaranja postavio sjajni šef
Mirko Stojić, a njegove izvedbe dalje nastavili prestonički renomirani kuvari. Servis je izvanredan, sa osobljem koje apsolutno vlada materijom i ume da vodi gosta i kroz jelovnik i kroz karte pića.
Žozefina je uvek u trendu, a i ta lokacija je oduvek bila dobro poznata u Beogradu za izlazak - nekada
Absinth, danas fenomenalna
Jospehine, jedini koktel bar iz Srbije ikada koji je uspeo da se upiše na listu
50 Best Discovery čuvene liste najboljih barova sveta. I
Josephine jeste odličan bar, sa autorskim koktelima i sjajnom atmosferom, nešto između barske i klupske. Predlažemo vam da veče ovde započnete uz
Velvet Vice, zavodljivo raskošan i elegantan koktel sa džinom, vermutom,
homemade likerima i infuzijom rogača, pa onda nastavite - od klasika do autorskih koktela, ili pak pređete na vina sa dosta obimne i lepo posložene vinske karte.

Uz izlazak ovde idu laki zalogaji i snekovi, poput hrskave tempure ili ručno sečenog i odlično začinjenog tartar bifteka posluženog uz prepečeni brioš, ali budući da je
Josephine poznata po odrescima, zrelim, odležalim i pefektno pečenim, ne propustite da ih probate. Možete da birate između delikatne srpske simentalke, intenzivnog New York strip odreska ili urugvajskog Black Angusa.
Kvalitet je na prvom mestu, i sve se priprema u kuhinji restorana, pa i sveže, ručno rađene paste koje dolaze u tek nekoliko opcija, dovršene svedenim, ali vrhunskim sastojcima, naglašenih izvornih ukusa.
Obrni, okreni, ovde je sve dobro! Probajte cepkanu i sočnu prasetinu u domaćoj tortilji, savršen večernji obrok u izlasku ili rustične bruskete sa mladim kajmakom, svežim zelenim salatama, grilovanim pečurkama i prženim prazilukom. Ko u provodu voli da se zasladi, tu je
nobles diplomat krem od pistaća sa sezonskim voćem i hrskavim testom, i sve je perfektno, baš kakva je i cela
Josephine!
BISTRO MALI PIJACKarađorđeva 61, Beograd 069 777 989 www.bistromalipijac.rs
Pravo beogradsko mesto, sa baš takvom atmosferom i muzikom - od Silvane do Nirvane, i starijom, gradskom ekipom gostiju - to je sjajni
Bistro mali pijac! Mada radi od podne, ovo mesto je oduvek bilo mesto za izlazak - ali mesto u kome se super jede i super provodi i đuska - al’ ne do sutra, već do jedan sat posle ponoći vikendom sa kuhinjom koja radi do pola jedanaest.
Postavio ju je šef
Nikola Nikolić, jedan od vlasnika popularnog
Pretopa, i prepustio dalji posao kolegama. Ovde se jede old skul hrana, znalački pripremljena, i od kvalitetnih sastojaka sa jasnim poreklom. Zvezde na meniju su sočni juneći obrazi, i mnogima omiljeni
spaljeni kelj koji na tanjir stiže u obliku stejka, fenomenalnog ukusa!

Kada sezona nalaže, ne propustite da probate pikljeve i teleću džigericu, kao ni najprodavanije ovde - odlično izvedbu brizli i autentičnu Karađorđevu šniclu.
Iza
Bistroa Mali Pijac glavom i bradom stoji
DJ Peppe, jedan od najpoznatijih beogradskih DJ-eva, što i implicira da provod ovde retko kad može da omane! Muziku ovde puštaju Miss Millie, DJ Caki i drugi lokalnI DJ-evi, a naša preporuka ide za izlazak za koji je zadužen Gift bend. Probajte, nećete zažaliti!
PUBERAJLaze Telečkog 12, Novi Sad
060 653 38 14
www.puberaj.com
Puberaj je jedno od retkih novosadskih mesta za izlazak „bez narodnjaka“ a da ima u ponudi i hranu. Smešten je u strogom centru Novog Sada, i pre više od deceniju, sa prijateljima ga je otvorio čuveni frizer
Andrija Nikitović Brica koji tu u lokalu pored
Berberaju i šiša.
Puberaj je i klub i restoran zanimljivog enterijera sa luckastim porukama utisnutim na stolovima. U večernjim satima, predlažemo vam da izlazak započenete uz prave barske zalogaje, od burgera do takozvane pohovane utehe sačinjene od pohovane piletine u brioš domaćoj kifli. Sendvič kuće uvek dobro dođe, a naročito u večerenjim satima, i uz koju čašicu više - tanko sečeni ramstek na sto stiže u brioš kifli uz dodatak gorgonzole i čedara – kvalitetno i ukusno!

Probajte ovde i Brus Lee pirinač sa ramstekom i sa bukovačama, jelo veoma lepo posloženih ukusa, i vrhunski juneći gulaš u kome se meso topi u ustima, a hlebom maže tanjir do kraja. U
Puberaju je i svaki dan burgeraj - odeljak na meniju posvećen samo i isključivo burgerima. Ima ih desetak vrsta, pa čak i opcija sa veganskim mesom, a naša preporuka ide za
Mad Maxa sa halapenjo ukiseljenim paprikama - ljuto, začinjeno i zasitno, taman kao podloga za dalje u noć.
U
Puberaju stalno gostuju DJ-evi, a provod uz dobru hranu je svako veče na meniju!
DORĆOLETA Dobračina 76, Beograd
066 645 46 45

Kada je pre skoro pet godina na Dorćolu otvorena
Dorćoleta, gradski klaberi su pohrlili da vide šta se novo nudi u Beogradu – a to su bili „onako“ suši i sjajan provod! U početku, kuhinja nije obećavala, čak je možda i bila ispod proseka, ali je muzička podrška, uz klubsku atmosferu ovo mesto učinila poznatim. Sada,
Dorćoleta vikendom ima i dobar suši koji priprema
Milan Lilić koji je na čelo kuhinje došao iz Bizua, poznatog suši bara u Beogradu u kome je radio dvanaest godina.
Provod u
Dorćoleti počinje večerom koja se služi od 20 sati, uz obavezne rezervacije i propisani
dress code koji isključuje patike. Sveža riba dolazi sredom i petkom ovde, kada se i radi priprema za suši, a
Dorćoleta radi samo dva dana nedeljno, petkom i subotom. Kuhinja je otvorena i nalazi se odmah iza bara, tako da gost može da vidi proces pripeme hrane. Radi do ponoći, a proces pripreme večere počinje od 18 sati. Uslov za izlazak u
Dorćoletu je večera, ukoliko ne želite mesto za barom, ali i godine - gostima ispod 25 godina starosti zabranjen je ulaz.

Večeru i izlazak ovde možete da započnete lagano, azijskim salatama, gamborima u tempuri, friganim i spajsi lignjama, karpaćom lepo posloženih ukusa ili suši rolnicama. Uz provod, naručuju se najviše takosi, a nudle najbolje dođu pred kraj, da vas regenerišu za nastavak dalje, i posle dva sata iza ponoći do kada radi
Dorćoleta.
Signature jela
Dorćolete su suši i losos na žaru, a gosti dosta vole i udo nudle sa biftekom u soja sosu, i ramen nudle, a kako kaže šef, iako su mesto za azijsku hranu, na meniju je i tartar biftek – jer u izlasku, ništa bez tartara! Slatkiši se retko naručuju ovde, osim kada su slavlja u pitanju, bar je dosta veliki i dobro opremljen, piju se i vina, ali je džin tonik ipak najveća zvezda noći ovde!
Dorćoleta je i dosta zanimljivo uređena, sa velikim lusterima i ogromnim ogledalom, animacijama na zidu, a zbog visokog plafona, iako je dozvoljeno pušenje, ovde nimalo nije zadimljeno! Zanimljivo, svakog prvog maja, ovde se slavi i Dorćolski uranak, kada se ispred
Dorćolete peče prase na ražnju, dok u ovom vodiču pomenuti DJ Peppe, pušta muziku. On je inače i zadužen za provod subotom u
Dorćoleti, dok je petak rezervisan za Vesko Vučković bend.