03.08.2024.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: vegan i No vegan
Na Zemunskoj pijaci i u Staklencu otvorena su dva zanimljiva i potpuno neformalna mesta. U jednom se služe meso, pivo i rakija, a u drugom odlična veganska hrana
Dva nova, totalno trendi mesta, po konceptu suprotna jedno drugom, na beogradskoj gastronomskoj sceni jako su kratko. Popularnost su stekla brzo, zbog izvanredne hrane i odličnih lokacija.
No vegan je još jedan u nizu kul lokala na Zemunskoj pijaci, smešten pored Koordinate, samo par metara dalje od Pretopa i Loleta. Tvorac No vegan koncepta je Brka, poznato lice domaćeg kraft pivarstva koji je otvorio lokal zajedno sa prijateljem Nikolom Vasiljevićem, vlasnikom destilerije Zlatan Breg iz Donje Trepče..Kod Brke se služe isključivo domaće (odlične!) rakije, jedna vrsta kraft piva od litar koje na sto stiže u papirnoj, neprovidnoj kesi, i domaći sokovi za decu, od maslačka i zove.
Slogan lokala je sečemo tanko, naplaćujemo debelo, a koncept takav da birate prvo rakiju, pa je onda uparujete sa daskom prvoklasnih suhomesnatih proizvoda nastalih po Brkinoj recepturi, u selu Martinci u Sremu. Svi ti domaći delikatesi se seku na custom made mesoreznici koja je stigla sa Sicilije. Ovde možete da kupite i vakumirane domaće kobasice od čistog mesa, rađene po starinskoj recepturi, a može da se desi i da ih na pijaci uhvatite pravo iz talandare, gde ih Brka ponekad peče na sred pijace na masti od mangulice i potom ubacuje u domaće kifle.
Otkriće sa festivala novih lica
Prošlog vikenda u Beogradu je završen festival restorana koji je po prvi put organizovao portal Mapa Mag. Ime mu je Nova lica, i u izbor ulaze isključivo restorani otvoreni u poslednje dve godine. Iako je u tom vremenskom periodu u prestonici otvoreno mnogo više lokala, na festivalu je bilo 12 odabranih, uglavnom ruskih objekata uz Tisa New Balkan Cuisine koji je i najzvučniji restoran sa spiska. Kolege iz Mapa Maga su nas pozvale da obiđemo neki od restorana učesnika i prenesemo utiske. Izbor je pao na Moba Plant Based koji i nije restoran već black kitchen, ali kakav - odličan!
Smešten je na spratu, u Staklencu na Trgu Republike, zamaskiran crnim staklima, sa svedenom nalepnicom svog brenda na vratima. Hranu naručujete tako što pokucate na vrata, izađe osoba zadužena za prijem porudžbina i kaže vam za koliko minuta da dođete. Moj set meni bio je spreman za 20 minuta i hrana je bila izvanredna! Mekani i sočni dimljeni stejk od lavlje grive sa cveklom sa strane, na pireu sa tartufima, perfektno je posloženih ukusa, jedno dosta moćno plant based jelo. Ide uz osvežavajući miks zelenih salata i dresing od limete, a iskustvo završava musom sa čokoladom, višnjom i jogurtom. Ocena - čista desetka! I hvala Mapa Magu što mi je otkrio ovo mesto.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.