Početna»Novosti»Gastro pregled: Šta se desilo najpoznatijem food festivalu u regionu?
05.04.2025.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Šta se desilo najpoznatijem food festivalu u regionu?

I ove godine, osećaj je isti kao prošle, a da Weekend Food Festival u Rovinju, koji nas je u prve dve godine oborio s nogu, još nije ni počeo

novost gastro pregled Šta se desilo najpoznatijem food festivalu u regionu vinski magazin vino fino
foto: Dino Ninković
Sledećeg petka počinje četvrti Weekend Food Festival u Rovinju, gastronomski festival koji nas je u prve dve godine oborio s nogu - i velikim svetskim imenima, i sadržajnim panelima, ambijentom i poprilično dobrom organizacijom – pa u trećoj razočarao svime, osim ambijentom. I ove godine, osećaj je isti kao prošle, a da festival nije ni počeo.

Prema najavama organizatora koji su, sasvim očigledno, ostali bez ključnih ljudi u realizaciji ovog projekta, ove godine u staroj Tvornici duhana najveća (za mene, i jedina!) kulinarska zvezda je Marko Pjer Vajt, legendarni britanski šef koji je tokom svoje fenomenalne višedecenijske karijere uspeo čak i da se odrekne Mišlenovih zvezda.

Zatim, festival koji je u fokus stavljao visoku gastronomiju, finu kuhinju i bistronomiju, i zato sam ga i volela, polako postaje namenjen pekarima i poslastičarima, uz većinu sponzora koji su dosta komercijalniji od onih na koje smo navikli u profesionalnom sektoru, što je pokazatelj komercijalizacije celog festivala.

Takođe, teme panela su u većoj meri usmerene ka front pozicijama u ugostiteljstvu, marketingu i organizaciji, nego ka pričama iz restoranskih kuhinja, intervjuima sa šefovima i razgovorima o hrani - ideji oko koje je upravo i ovaj festival nastao, zar ne?

Ove godine, na festival ne dolazi čak ni Ana Roš, najpoznatija slovenačka šefica koja je od početka uz Weekend Food Festival, a učesnici panela i nisu preterano poznati ljudima van Hrvatske, osim eto, Matea Jankovića, šefa zagrebačkog tapas bara SOL, ali koji opet neće biti u ulozi šefa već voditelja intervjua sa Pjerom Vajtom.

Novina u odnosu na sva tri izdanja do sada je što se u okviru samog festivala, 12. aprila događa i Istra Natural, festival prirodnih vina, verovatno na mestu gde je do sada bio Street Food Market, ispred ulaza u samu Tvornicu o kome se više ni ne priča, a uopšte nije bio loš - uključivao je kuvanje na licu mesta, poneki koncert, i uspevao je „izvuče“ doživljaj prošlogodišnjeg festivala.

Sudim unapred, znam. Ali, šteta. Baš šteta.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.