27.01.2024.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Šta ima za ručak?
Sve novo što se otvara, a da je dobro, ima neku priču o tradiciji
Povratak korenima i tradiciji već neko vreme apsolutni je hit u restoraterstvu u Srbiji. Čak i picerije strogo italijanskog koncepta ili mesta koja prodaju američke burgere igraju se sa lokalnim proizvodima, poput miročkog sira koji je sastavni deo gotovo svakog savremenijeg restoranskog menija. Do pre nekoliko godina, bilo je nezamislivo da se miročki sir uopšte nađe na pici ili kao deo burgera, a danas je to itekako dobitna kombinacija.
Svi žele lokalno, svi žele Srbiju na tanjiru i da se vrate korenima i tradiciji, jer svi čeznemo za starim vremenima, a naročito kada je hrana u pitanju.
Sve novo što se otvara, a da je dobro, ima neku priču o tradiciji. Faro, novi član beogradske gastro scene, ceo jelovnik je bazirao na tradiciji i na lokalnom, kvalitetnom proizvodu i radi punom parom od prvog dana. Pre nekoliko dana su izbacili i novo jelo, jagnjeće pikljeve, napravljene baš kao nekad i baš me zanima šta je sledeće čime će nas obradovati ovo sjajno mesto.
Već renomirani prestonički restorani, koji su i do sada bili okrenuti ka lokalnom podneblju, uvode novine i to upravo te koje sećaju na stara vremena. One u slučaju restorana Vanje Puškara odgovaraju na najpitanije pitanje svakog domaćinstva - Šta ima za ručak? U Tisi će se od sada, svakog meseca, od 12 do 17 sati pripremati potpuno nova jela inspirisana tradicijom, lokalnim sastojcima i sećanjem na dragocene trenutke iz detinjstva. Ako je suditi po najavama na njihovom Instagram profilu, na meniju će biti teleće brizle sa šunkom ili sa pečurkama, bubrezi u umaku od vina ili od koštane srži i još mnogo toga.
Ali, nije Tisa jedina koja prati ovaj trend. I u Klubu književnika, restoranu šefa Branka Kisića koga trenutno gledamo (i obožavamo!) u ulozi sudije u MasterChefu kuvaće se specijalni nedeljni ručak, isto do 12 do 17 sati, koncipiran po principu set menija sastavljenog od selekcije supa, glavnih jela, salata i deserata koji predstavljaju deo prepoznatljivih jela ovog tradicionalnog domaćeg restorana. Ovo je i idealno ako želite da probate deo aktuelnog menija Kluba, po dosta umerenijoj ceni od redovnih.
Naša tradicija na tanjirima već je dugo prisutna i u restoranima visoke kuhinje u Beogradu poput Home, Salona 1905, restorana The Square i drugih. Šefovi ovih restorana igraju se sa starinskim namirnicama i receptima i interpretiraju ih u fine dining jela, od sarme do kavurme. Naravno, to ne znači da šefovi i restorani koji rade „bez Srbije", to jest bez lokalnog na tanjiru, nisu manje dobri od onih koji rade. I naravno da nije srpski, lokalni proizvod kriterijum za dobar restoran, samo je možda, trenutno, jedan od ključnih kriterijuma za uspeh.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.