Početna»Novosti»Gastro pregled: Pet ušuškanih bašti u Beogradu
23.03.2024.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Pet ušuškanih bašti u Beogradu

Vest o zatvaranju Ljutića inspirisala me je da razmislim da li u širem centru prestonice postoji nešto slično, a da ima i da se jede

novost gastro pregled pet ušuškanih bašti u beogradu vinski magazin vino fino
Sunčani početak proleća definitivno najavljuje dobar početak sezone ugostiteljima, ali i donosi jednu tužnu vest za Beograđane – Zauvek se zatvara, mnogima omiljena gradska bašta, Ljutić, smeštena u strogom centru grada, i to baš sad, u proleće, vreme kada je najlepša, u proleće. Šteta je to za sve one koji su (kao mi) obožavali ovaj ekscentričan skriveni vrt u centru grada, ali me je ta vest i inspirisala da razmislim da li u širem centru Beograda ima nešto slično Ljutiću, ušuškano, a da ima i da se jede.

Ima.

Baš u neposrednoj blizini Ljutića, lepo uređenu baštu ima Mezestoran Dvorište. Skrivena je i dobro ušuškana od gužve i vreve ulice u kojoj je smeštena, puna je zelenila, mediteranskih detalja i tonova, sa interesantnim morskim akcentima u eksterijeru.

Sa ukusom sređenu dorćolsku baštu, sa dobrim vajbom, maslinom i u večernjim satima pomalo romantičnom atmosferom, ima i restoran JaM, a malo dalje od Dorćola, na Vračaru, baštom za uživanje pogodnom i za decu zbog velikog platoa na kom se nalazi, može da se pohvali i poznata beogradska picerija Pietra.

Lista ušuškanih bašti u Beogradu definitivno ne bi bila lista bez Smokvice i svih njenih divnih bašti. Od novijih, posebno mislim na onu u Gospodar Jovanovoj, možda i najušuškaniju i dizajnerski najinteresantnije osmišljenu od svih Smokvica u gradu, a ni bez starog dobrog Botaka na Gundulićevom vencu i njegove bašte koja je najbolja u letnjem periodu jer je u debeloj hladovini.

Nema na čemu!

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.