Početna»Novosti»Gastro pregled: Novo i jače!
06.04.2024.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Novo i jače!

U poslednjih nekoliko nedelja, Beograd je postao bogatiji za nekoliko novih, različitih, i pre svega, dobrih mesta

novost gastro pregled novo i jače vinski magazin vino fino
Jamie's Italian
Sezonu novih, dobrih mesta u prestonici definitivno je otvorio Bad Ramen, prvi specijalizovan lokal za ramen u glavnom gradu i mesto koje je Beograd dugo čekao. Od prvog dana su puni, rezervacije unapred ne primaju i rade možda pomalo neobično, tek od 16 sati, a što je najvažnije - ramen im je jako dobar, autentičan i stilski tačan.

Došao je i Džejmi Oliver u Beograd na vodi, ali ne on lično, već njegova franšiza Jamie's Italian i ako biste sada putem sajta probali da rezervišete sto za danas ili sutra u bilo koje vreme, ne biste uspeli jer je sve popunjeno, a lokal je ogroman. Otvoren je pre desetak dana sasvim tiho i nečujno, pretpostavljam jer su želeli da izbegnu negativne komentare zbog nedolaska slavnog šefa na otvaranje. No, bez obzira na to, i još par nekih sitnica, prvi utisak je dobar: italijanske none prave ručno pastu, služi se hrana koju, realno, svi volimo da jedemo, a sam koncept je dosta okrenut i ka lokalnom, što je super - od domaćih namirnica pravi se ono što može, a osim Zaječarskog piva, u ponudi ima i dosta srpskih vina, pažljivo odabranih. I sve to nabrojano ima neočekivano pristojne cene.

Otvorena je i nova Pietra u novobeogradskom naselju West 65, veća od prve, proslavljene, sa malo proširenijom ponudom, lepom baštom i šik i toplim ambijentom, prepoznatljivim za ovo mesto. Iako su i ovde u fokusu autentične napuljske pice, ipak mogu i da se pojedu lazanje, rižoto, pasta, što u vračarskoj Pietri nije moguće. Nova Pietra je očekivano dobra!

I za kraj ovog sjajnog niza, nije novo, ali je svakako „jako“. Kafana na Menhetnu u vlasništvu glumice Maše Dakić i ugostitelja Vladimir Ocokoljić, a koja služi srpske specijalitete, ponovo je među 100 najboljih restorana, ovog puta u Njujorku. Na listi najboljih restorana koju je kreirao čuveni The New York Times-a, Kafana je zauzela 82. mesto, što je mali pomak od prošle godine kada je na istoj listi bila na 83. godine. Pre dve godine našla se prvi put u njujorškom Mišlenovom vodiču, a pre više od deset godina, tada prvi put, na listi 101 najboljih restorana na svetu koju kreira Newsweek. Bravo za Kafanu, bravo za sarmu i čevape!

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.