Početna»Novosti»Gastro pregled: Novi hit - pasta od ostataka hleba!
11.05.2024.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Novi hit - pasta od ostataka hleba!

Pastu po imenu EatWasted degustirao je i veliki Rene Redžepi, a ovaj novi hit održive gastronomije promoviše i Masimo Botura

novost gastro pregled novi hit - pasta od ostataka hleba vinski magazin vino fino
Rene Redžepi među prvima je probao pastu EatWasted
Svet je ovih dana poludeo za pastom napravljenom od ostataka hleba, i to ne samo običan svet već i najslavniji šefovi današnjice. Ova pasta prodaje se pod nazivom EatWasted. Brend postoji nešto više od godinu dana, a ako je suditi po objavama na Instagramu - na dobrom je putu da napravi mini gastronomsku revoluciju. Reč je o prvoj upakovanoj testenini na svetu napravljenoj od ostataka hleba, i nastaloj u saradnji sa kuvarima, pekarima i naučnicima za hranu.

I verovatno ste i vi pomislili, kao i ja – šta li bi Italijani rekli na pastu od hleba? E, pa sve najbolje, jer je upravo slavni italijanski šef Masimo Botura jedan od promotera ove paste. I veoma je zanimljiv način na koji je osnivač brenda Lif Fridmen, zajedno sa svojim poslovnim partnerom došao do velikog broja profesionalnih kupaca, a da nije imao apsolutno nikakve veze sa gastronomijom i restoranima.

Pre godinu dana je Lif odlučio da otputuje u Kopenhagen, sa avionskom kartom u jednom pravcu i bez jasne ideje oko biznisa, iako je znao da želi da napravi proizvod od ostataka hrane. Počeo je da skuplja stari hleb i pravi „mrljivu testeninu“ koristeći mašinu za gnječenje krompira i mašinu za testenine koju je nabavio u prodavnici jeftinih sitnica.

U tom trenutku Lif nije imao nijednog prijatelja, čak ni poznanika na restoranskoj sceni Kopenhagena, pa je odlučio da ih sam pronađe. Zamolio je čuvenog šefa Renea Redžepija da mu dozvoli da tim EatWasted-a napravi obrok za zaposlene. Redžepi mu je dao dozvolu i omogućio njegovom timu da za sosove koriste ostatke namirnica iz Nome. Naravno, i on je zajedno sa svojim zaposlenima probao pastu, oduševio se i rekao da će im pomoći pri otvaranju restorana ako to budu želeli. Velika stvar, zar ne?

Možda ih je baš Rene Redžepi inspirisao da sada već jednom mesečno prave Pasta žurke u različitim restoranima u Kopenhagenu, uparuju pastu sa prirodnim i biodinamičkim vinima, ili pivom napravljenim od ostataka hleba. Sjajno je i to što deo prihoda od pasta žurki daju u humanitarne svrhe, što je od početka i cilj celog projekta – pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije. Bravo! I svaka čast za ideju i snalažljivost.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.