28.10.2023.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Napolitane su zavladale Beogradom
Prestonica Srbije danas ima podjednako dobre pice kao u Napulju, ali su im cene ponekad više nego u najboljim picerijama u Evropi
Napolitana vlada! I stvarno je situacija takva da više ne morate da idete u Napulj ili u druge gradove Italije da jedete pravu, tradicionalnu picu napolitanu. Beograd danas ima podjednako dobre pice kao i Napulj, a pica majstori iz Srbije „rame uz rame“ su sa najboljim picajolima sveta. Prošle godine je Goran Abramović izabran za najboljeg pica majstora na svetu za izradu margarite i marinare, i to iz kategorije S.T.G. u kojoj su najtradicionalnije pice. Goran je i na pravi način iskoristio svoju titulu šampiona i u Beogradu otvorio prvu školu za pica majstore u Srbiji, u kojoj polaznike obučava da postanu sertifikovani majstori za napolitanu. Znači, više ne morate da idete u Napulj ni da biste postali picajolo.
Beograd ima i dve picerije, Majstor i Margaritu i Pietru (Abramović je i suvlasnik Pietre) koje se nalaze na listi 50 najboljih pica u Evropi izvan Italije, u čuvenom izboru 50 Top Pizza. Picerija Majstor i Margarita, na ovu listu dospela je još pre tri godine, koliko je inače i zvanično, prema istom izboru, najbolja picerija u Srbiji, u trenutku kada niko u njoj nije bio sertifikovani pica majstor za napolitanu, što je, složićete se, onda i dvostruko veći uspeh.
Pored Majstora i Margarite i Pietre, kao najpoznatijih i najtrofejnijih beogradskih picerija, sjajnu napolitanu po tradicionalnoj recepturi i sa autentičnim sastojcima prave i u piceriji Emma, skrivenoj na donjem Dorćolu, na Novom Beogradu u restoranu Campania Pizza Gourmet, u MIG-u, relativno novom koncept restoranu koji osim pica služi i pravi italijanski đelato, i u piceriji Bosiljak u Zemunu.
I u Giovanni's piceriji u centru Beograda jedu se prave napolitane, sa blago izdignutim i zagorelim koricama i vazdušastim tankim testom, a i najpopularnija gradska after work destinacija, Palilulska pijaca nudi sjajne napolitane na pizza „tezgi“ Figo, novootvorenom mestu za pice i koktele. Ako znate italijanski, iz samog naziva nagovestićete da su tu pice dobre. Ke Figo u italijanskom slengu se koristi za sve što je dobro, od hrane preko mode pa i do dobrog frajera.
Sve navedene picerije prave veoma ke figo pice. Kod nekih testo fermentiše jedan dan, kod drugih više dana, neko ga pravi sa većom srazmerom vode i brašna, neko sa manjom, neko sa manje kvasca, neko sa više, neko koristi isključivo italijanske sastojke za nadev, a neko lokalne...I upravo u tome se i ogleda različitost pica u ovim picerijama, ponajviše u testu i veštini pravljenja istog, pa onda i u sastojcima koji idu preko.
Međutim, postoji još nešto što je došlo sa dobrim napolitanama u Beograd, a to su i cene tih pica koje su dosta „jake“. I da znam, ako su kvalitetni sastojci i ako se uvoze iz Italije, mora da bude skuplje, ako se uložilo u školovanje majstora, mora da košta…Ali kako su onda u najboljoj piceriji u Evropi (prema izboru sa početka teksta), Sartoria Panatieri iz Barselone, cene pica iste ili niže?
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se!