Početna»Novosti»Gastro pregled: Koliko se isplati rad na moru?
20.05.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Koliko se isplati rad na moru?

Prosečan konobar na moru će zaraditi najmanje dvostruko više nego što bi zaradio tokom leta u Beogradu, za istu satnicu rada, a tako je i sa kuvarima

novost gastro pregled koliko se isplati rad na moru vinski magazin vino fino
U kuhinjama beogradskih restorana već odavno rade strani državljani, a nemojte se iznenaditi ni kada vas u sred prestonice na engleskom pitaju šta ćete da pijete jer više nisu samo pomoćni radnici u kuhinji stranci, već i konobari i barmeni. Nedostatak stručnog kadra, zapravo i bilo kakvog kadra u ugostiteljstvu godinama je jedan od najvećih problema sa kojim se susreću vlasnici lokala kojima i dalje nije jasno zašto se to dešava. Ranije su, kažu, znali - nisu hteli više da plate radnika tokom leta kada im je posao slabiji, a sada kada su i spremni da ponude i više novca i bolje uslove kako bi sačuvali radnike, oni im i dalje odlaze.

E, pa ta zarada očigledno nije dovoljno velika jer će prosečan konobar na moru zaraditi najmanje dvostruko više nego što bi zaradio tokom leta u Beogradu, za istu satnicu rada. Takođe, na moru će odraditi i duple smene što mu, realno, u gradu ne bi ni palo na pamet, osim kada je neka vanredna situacija u pitanju.

Ide leto, a sa njim i ugostiteljski radnici se iz Srbije sele na more. To je trend koji se bukvalno ne menja - u minut do 12, pred letnju sezonu u gradu, konobari, barmeni i kuvari daju otkaz u lokalima u kojima su čak u stalnom radnom odnosu i odlaze najčešće u Hrvatsku, pa onda i u Crnu goru i na Maltu u potrazi za suncem i boljom zaradom. Kažu da malo bolji kuvar na Jadranu može da zaradi i do 2000 evra za mesec dana, za koliko bi u Beogradu radio dva i po meseca, a slično je i sa barmenima koji su uz kuvare i sobarice, najtraženiji na sezonskim poslovima na primorju. A onda u septembru i oktobru, svi se oni vraćaju kući i traže nove poslodavce. I tako svake godine…

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.