Početna»Novosti»Gastro pregled: Februarska pustoš u restoranima
25.02.2024.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Februarska pustoš u restoranima

Veoma slab početak godine možda ima i veze sa činjenicom da je odlazak u restoran u Beogradu postao luksuz

novost gastro pregled februarska pustoš u restoranima vinski magazin vino fino
Kada podvuku crtu na samom kraju februara, ugostitelji u Beogradu biće u minusu. I tako je uvek i oduvek u prvim mesecima nove godine. Još je Alen Dikas, legendarni francuski šef, ukazivao na problem slabog januara i februara u ugostiteljstvu, pa je i pokušao da raznim akcijama animira goste da troše više u restoranima širom Francuske.

U Beogradu, više od polovine restorana u vreme ručka je prazno. Kada kažem prazno, mislim doslovno da u njima nema nijednog gosta, ili su samo jedan ili dva stola zauzeti. Naravno, ima i ugostitelja kojima januar i februar nisu posebno mrski.

Uz Franš i Maderu, kojima gostiju nikada ne manjka, od novijih restorana, Faro na Vračaru može takođe da se pohvali dupke punim restoranom od prvog dana, i možda još svega nekoliko restorana i bistroa u okolini, poput Homa bistroa i Putera.

Toliko slab januar i februar ove godine možda imaju i veze sa činjenicom da je odlazak u restoran u Beogradu postao luksuz i da su zaista retki restorani koji u poslednjih godinu dana nisu podizali cene, pa čak i po nekoliko puta.

A te nove cene kao da su formirane za platežno sposobnije među pridošlicama iz Rusije, koji zaista vole da se hrane u restoranima, a i sami otvaranju restorane i barove u Beogradu, i to sada već u velikom broju.

I da, i ruski lokali su, takođe, prazni u vreme ručka, ali i da nije Rusa bili bi skroz prazni i beogradski restorani jer realno, i za tih par stolova u vreme ručka u restoranima sede uglavnom Rusi.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.