21.11.2024.
Francuska i ceo svet slave dolazak mladog božolea
Premijera ovog vina označava kraj jesenjih radova u polju i uvod u zimske svetkovine
Novi božole je stigao! Tačno jedan minut nakon ponoći, u celom svetu obeležen je dolazak mladog božolea, laganog vina iz francuske regije Božole, čija godišnja premijera označava kraj jesenjih radova u polju i uvod u zimske svetkovine.
U Božoleu je ovih dana sve u znaku dolaska ovog mladog, nepretencioznog vina. Oko 120 festivala održava se svake godine, a najpoznatiji od njih je Le Sarmentelles, koji traje čak pet dana. Izvan Francuske, restorani i vinoteke takođe posvećuju treći četvrtak u novembru dolasku ovog mladog vina, za koji se pripremaju unapred, obezbeđujući dolazak potrebnih količina boca kako bi se odmah nakon ponoći pristupilo tradicionalnoj ceremoniji otvaranja boca, pre koje sledi uzvik: “Novi Božole je stigao!” Pre tridesetak godina, proslava je bila drugačija; restorani, posebno u Americi, takmičili su se ko će prvi dobiti boce mladog božolea, čak i transportom u supersoničnom Konkordu.
Malo je vina na svetu koja se prave tako brzo kao božole. Ovo vino spremno je za piće nekoliko nedelja nakon završetka berbe, i to zahvaljujući procesu karbonske maceracije. Božole ima vrlo malo tanina, a svake godine ukus mu je različit i predstavlja potpuni odraz vremenskih prilika koje su vladale vreme sazrevanja grožđa. Brza fermentacija i izostanak sazrevanja čine da mladi božole nema snažnu strukturu i aromatsku dubinu, ali ljubitelji ističu da ima druge adute – svežinu i voćni karakter sa notama trešanja, jagoda i malina, kao i neprevaziđenu pitkost. Novi božole nema potencijal za odležavanje i treba ga popiti što pre, a idealno do Božića, i to blago rashlađenog na temperaturu od oko 13 stepeni.
Dolazak mladog božolea ima svoj pandan u Srbiji u vidu Dana mladog portugizera, vina poznatog i po imenu svatovac. U Vinskoj ulici u Irigu svečano je otvoreno prvo bure sa mladim vinom, i dodeljena je titula vinskog viteza, koja je ove godine otišla u ruke piscu Vuletu Žuriću.