Početna»Novosti»Elegantni vinski snovi u zelenom srcu Zrenjanina
19.05.2024.piše: Nenad Kostić

Elegantni vinski snovi u zelenom srcu Zrenjanina

Banatski festival vina okupio je, u otmenom prostoru Gradske bašte, više od pedeset vinarija i zaista veliki broj Zrenjaninaca, ljubitelja vina, hrane i dobre muzike

novost elegantni vinski snovi u zelenom srcu zrenjanina vinski magazin vino fino
foto: Branislav Nenin
Lampice na drveću i između njega, stolovi na travnjaku obasjani svećama, prijatna i energična muzika koja dopire do svakog dela festivalskog prostora, osmesi, ljudi koji spontano plešu pod mesečinom, ugodna gužva, i nadasve vina, mnogo njih, znalački odabranih, iz svih krajeva Srbije, iz regiona i sveta. Banatski festival vina, koji je u subotu, 18. maja drugi put održan na svojoj današnjoj lokaciji, ponovo je pretvorio Gradsku baštu Zrenjanina u park u kome se sanjaju elegantni vinski snovi.


foto: Branislav Nenin

Više od pedeset vinarija predstavilo se pod krošnjama Gradske bašte, ponudivši ljubiteljima vina aktuelne, sveže grašce, neobične kupaže poput one iz Verusa, iz berbe 2023, u kojoj su se stekli grašac i tamjanika, moćna sortna crvena vina i kupaže sa domaćim autohtonim sortama kao što je već čuvena „numera pola“ Ivanovića, sjajna vina od novostvorenih sorti kao što je Milanovićev Probus, vrlo precizne sortne izraze kao što je tamjanika iz Vukoja, sveže i barikirane sovinjone kao što je karakterna Lozana 2021 iz Džervina...Ispred štanda vinarije Zvonko Bogdan bila je neprestana gužva, kao i kod Kovačevića, Tarpoša, Matalja i drugih značajnih srpskih vinskih kuća, a uz njihove etablirane etikete degustirana su i vina malih vinarija iz Mužlje, Melenaca, Orlovata i drugih malih banatskih mesta u kojima rade vinari malih proizvodnih kapaciteta, ali uz veliku ljubav prema dobrom vinu.

foto: Nenad Kostić

Ovi vinari su, zajedno sa kolegama iz većih kuča, imali priliku da se takmiče na izboru za Najbolja vina Banata. Rezultate ovog ocenjivanja objavio je vinski sudija i kritičar Igor Luković, koji je u uvodnom govoru rekao da više nema mesta skepsi da je Zrenjanin grad vina:

- Zrenjanin je tako veliki grad da može da bude i vinski i pivski i kakav god hoćete. Pre petnaest godina, kada smo ovde dovodili internacionalne vinske sudije, bilo je teško naći ispravno vino. Pre mesec dana, kada smo u Kašteu Ečka birali najbolja vina Banata, bilo je teško pronaći vino sa manom. Stvari se menjaju i mali vinari se bave svojim teroarima i sortama i interpretacijama internacionalnih sorti – konstatovao je Luković ogroman napredak lokalnog vinarstva, i potom proglasio dobitnike trofeja.

Što se tiče profesionalnih vinarija, kuća Rnjak iz Gudurice je osvojila trofej Najboljeg vina Banata u kategoriji crvenih vina za svoj Cuvee de Rgnac 2019, kupažu kaberne sovinjona i merloia. Vinarija Kepul iz Iđoša napravila je najbolji roze, Rose 2023 od probusa. Izvanredni Pinot Grigio iz 2020 vinarije Galot iz Banatskog Karlovca osvojio je čak 95 poena u ocenjivanju i titulu najboljeg belog vina Banata.

U konkurenciji amatera, Frankovka 2023. vinarije Molin iz Nove Crnje proglašena je za najbolji roze.Vino Čontik rajnski rizling 2021 vinara Dragiše Gvožđana iz Melenaca osvojilo je prvo mesto u kategoriji belih vina. Zoltan Kočmaroš iz Zrenjanina pobedio je u kategoriji crvenih vina sa kaberne sovinjonom Crvena jesen 2022.

foto: Nenad Kostić

Uoči dodele trofeja za najbolja vina Banata, Sanja Petrović, direktorka Turističke organizacije Zrenjanina, rekla je da je Banatski fesitval vina velika šansa za taj grad.

- Shvatamo da imamo lepu perspektivu da razvijamo ovu delatnost, da možemo da je podignemo na viši nivo, i da je ona razvojna šansa za turizam u našem gradu. Kao što vidite, Gradska bašta je prepuna, a meni je srce puno – rekla je.

Prvi komšija Banatskog festivala vina bila je smotra 24. Banatske vredne ruke, održana takođe u Gradskoj bašti, uz nadu svih okupljenih da će ta sinergija ostati tradicionalna – nema mnogo festivala vina na kojima se može baš toliko dobro jesti. Banatske domaćice ponudile su ogroman izbor štrudli, peciva, banatske gibanice i drugih delikatesa koji su se prodavali po izuzetno umerenim cenama. Osim kod vrednih Banaćanki, vinoljupci su rado svraćali i na štand Salaša kod Stare Dunje, jednog od najboljih banatskih restorana – peciva, slanina, kulen, štrudle, i ovde je sve bilo savršeno i u skladu sa očekivanjima od banatskih domaćina.

foto: Nenad Kostić

Ceo događaj pratila je i sjajna muzika, prvo gitariste Mihajla Mladenovića, a potom i Gagić Big Benda sa prijateljima, i, za kraj, sjajnih The Quarantinos, benda koji je, baš u mesecu u kome slavimo tridesetogodišnjicu filma Petparačkih priča, izveo odabranu muziku iz fimova Kventina Tarantina.

Organizatori događaja bili su grad Zrenjanin, Turistička organizacija Grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa magazinom Vino & Fino. Festival je održan uz podršku kompanija Telekom Srbija i Mlekoprodukt Savencia Fromage & Dairy Group.