Početna»Novosti»Džin sa dahom planinskih vrhova
08.07.2024.Promo

Džin sa dahom planinskih vrhova

Twin Tigers - premijum džin vinarije Matijašević, napravljen, pored ostalog, od probranih bobica najbolje kleke na planeti, piće je prepoznatljivog i snažnog karaktera

novost džin sa dahom planinskih vrhova vinski magazin vino fino

Džin zauzima zanimljivo mesto u savremenom svetu žestokih pića, u smislu da njegovi tvorci imaju punu slobodu da se u stvaranju džina poigravaju sa plodovima lokalnih teroara: nijedno drugo piće u ovom delu tržišta ne dolazi u tako širokom spektru izraza, i to je verovatno i ključni razlog za njegov ogroman uspon na tržištu tokom poslednje decenije. Džin Twin Tigers vinarije Matijašević najbolje je piće ovog tipa napravljeno na tržištu Srbije, u svakom pogledu odgovarajući na zahteve koje tržište stavlja pred destilere: inovativne arome i ukusa, napravljen od probranih, hiperlokalnih darova prirode, atraktivno upakovan, znalački osmišljen i, što je poseban bonus u ovom slučaju, stvoren sa istom ljubavlju i preciznošću sa kojom se stvara vrhunsko vino.

Za recepturu je odgovorna tehnološkinja kuće Matijašević, Maja Jovović Garašanin, koja je, nakon godinu dana razvoja recepture i eksperimentisanja sa izvanrednim domaćim sirovinama, pre svega klekom koja spada među najbolje na planeti, stvorila piće izvanredno snažnog i prepoznatljivog karaktera.

Dah šume prva je senzacija koja se oseti na nosu: prijatan miris borovih iglica, i ono što očekujemo od vrhunskog džina - kleka, aromatična, snažna, plemenita, u skladu sa reputacijom Srbije u kojoj ova biljka daje najviše od sebe, baš kao i u Severnoj Albaniji i Hercegovini. Podneblje, planinski kamen, klima i netaknuta priroda ujedinili su se i dali kleku punu eteričnog ulja, zdravu i krepku, baš onakvu kakvu traži dobar džin. Ova kleka, sasvim jedinstvene arome, dolazi iz šuma planine Golije, ručno ubrana na 1.200 metara nadmorske visine, nakon čega je prošla kroz rigoroznu selekciju bobica. Samo najbolje bobice ušle su u proces hladne maceracije iza koje su sledile višestruke spore destilacije džina u bakarnim kazanima, kalibrisane tako da oslobode sve plemenite arome planinskih biljaka i probranih začina. Pažljiva filtracija čisti piće od suvišnih aroma, i golijska kleka, koja ima, saznajemo, i do dva procenta aromatičnog ulja, blista u aromatskom profilu, jasna i precizna.

Pored kleke, tu je i blag mediteranski dodir ruzmarina koji upućuje na potencijalni put služenja ovog pića sa grančicom ove biljke, a primećujemo i aromatičnu i slatkastu nijansu anđelike.

U ustima - ogromno iznenađenje. Gorska svežina transformiše se u neočekivano mekan, zavodljiv ukus u kome je kleka harmonizovana sa snažnim, prividno slatkim ukusom kamilice. Ukus je potcrtan neverovatno kremastom strukturom pića. Tu su i privlačne note badema, a u završnici se ova bodra kombinacija smiruje i ustupa mesto osvežavajućim i diskretnim tonovima limunove kore, obogaćenim začinskim duhom sveže mlevenog bibera. Ugodno „peckanje‟ na nepcu dugo ostaje sa nama, pozivajući na još jedan gutljaj, i na dodatno eksperimentisanje sa načinom služenja: Twin Tigers može se služiti i bez ikakvih dodataka, rashlađen u frižideru, pa čak i na višim temperaturana, a i uz nekoliko kocki leda i sa kriškom limuna, i tada će se pretvoriti u savršeni letnji aperitiv.

Udvostručite dobre stvari u životu, poručuju tvorci džina Twin Tigers, iza koga stoji ogromno posvećenje šumadijskih vinara i destilera interpretaciji lokalnih karakteristika teroara, i svest o tome da premijum zanatski džin mora imati karakter koji ga već na prvi gutljaj trajno izdvaja kao autorsko piće, lako prepoznatljivo, pravljeno bez prečica i kompromisa. Dva tigra, koji simbolizuju božansku moć i snagu, odlična su metafora za džin Twin Tigers, u kome je moćna esencija planinskog bilja postala baza za piće sa dahom planinskih vrhunaca.