Na ceremoniji održanoj u Las Vegasu, restoran
Disfrutar, gastronomski ponos Barselone koji ove godine slavi deset godina postojanja, proglašen je za najbolji restoran na planeti. Izbijanje na čelo liste
The World’s 50 Best Restaurants 2024 predstavlja vrhunac rada restorana na čijem su čelu sada već čuveni šefovi
Oriol Kastro, Eduard Ksatruč i Mateu Kazanas, koji su se upoznali radeći u restoranu ElBulli i potom 2014. zajedno otvorili Disfrutar u Barseloni. U ovoj, trijumfalnoj godini, restoran, inače drugi u prošlogodišnjem izboru The World’s 50 Best Restaurants, osvojio je i treću Mišlenovu zvezdicu.
Kako navode u izboru The World’s Best Restaurant 2024, ovaj trojac stvara maštovita jela izvedena tehnički izuzetno precizno i poslužena na razigran način.Trenutno, Disfrutar nudi dva paralelna menija od 30 jela, The Classic i The Festival, sa jelima kao što su smrznuti gaspaći sendvič, sipa na tajlandski način sa lopticama od kokosa, golub sa špagetama od algi...Obrok koji se pamti celog života!
U ovogodišnjem izboru jasna je apsolutna dominacija restorana sa latinskog govornog područja: restoran Asador Etxebarri iz Španije nalazi se na drugom mestu, na trećem je Table by Bruno Verjus iz Pariza, na četvrtom je ponovo restoran iz Španije – Diverxo iz Madrida, a na petom Maido iz Lime.
Prošle godine, redakcija magazina Vino & Fino imala je zadovoljstvo da obavi
ekskluzivni intervju sa šefom Eduardom Kastručom, a u kome je jedan od najboljih kuvara na svetu rekao da sanja da godina pred njim bude baš ovakva - ispunjena čudima.
![](/_img/finder2/images/world%2050.jpg)