Kameničarka, rskavac, niševka, negotinsko crno, skopsko crno...Sve ovo su sinonimi za prokupac, sortu vinove loze sa kojom na ovim prostorima živimo vekovima, i sa njom delimo dobro i zlo. U poslednje dve decenije – mahom dobro. U starim župskim zasadima prokupcima i u onim koji su širom Srbije podignuti u novije vreme gaji se izvrsno grožđe i transformiše u vina raskošnih aroma. Etiketa je mnogo, u svim stilovima, a prokupac je u Srbiji nabujao za manje od deset godina – na prvoj proslavi
Dana prokupca 2016. godine u Beogradu se našlo svega petnaest etiketa vina od ove sorte!
Kvantitet je pratio kvalitet, i obratno, pa su se tu našle i mnoge nagrade, balkanske titule, medalje, pronevši slavu prokupca vinskim svetom i obavestivši globalne vinske znalce o tome da na Balkanu, u Srbiji, raste grožđe koje i podseća i ne podseća na pino noar – u stvari je sasvim samosvojno – i poseduje ogroman potencijal za razvoj i u vinogradu i u podrumu.
U sve ovo moći ćemo se uveriti 15. oktobra u beogradskom hotelu
Radisson Collection, gde će se održati Salon prokupca, sa tridesetak izlagača koji će demonstrirati šta se sve u Srbiji trenutno pravi od ove sorte. Salon traje od 17-22h, a ulaznica staje 1.000 i kupuje se na ulazu u izlagački prostor.
Salon prokupca je kulminacija proslave Dana prokupca, koja je počela Karavanom prokupca, putujuće manifestacije ove godine održane 12. oktobra u Prokuplju i 13. oktobra u Aleksandrovcu, i nastavlja se sam dan naše velike sorte, 14. oktobra, radionicom
Prokupac – kuda dalje blogera i vinskog sudije Tomislava Ivanovića u vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu.
I to nije sve – u vinotekama, restoranima, barovima u Srbiji održavaju se degustacije, promocije i radionice koje će još jednom podsetiti na važnost prokupca u našoj vinskoj priči.
Srećan vam Dan prokupca!