Početna»Novosti»Bordo u Beogradu: velika vina iz tople godine
28.03.2025.

Bordo u Beogradu: velika vina iz tople godine

Ambiciozna degustacija bordovskih vina održana u hotelu Crowne Plaza najveći je događaj ove vrste ikada održan i kod nas i u regionu

novost bordo u beogradu velika vina iz tople godine vinski magazin vino fino
foto: Branislav Nenin
Bordo je u Beogradu 27. marta pokazao zašto ima reputaciju najčuvenije vinske regije na planeti. Događaj po imenu Bordo u Beogradu, koji je u hotelu Crowne Plaza organizovala vinoteka Wine & Pleasure, ponudio nam je vrlo širok uvid u vinarstvo Bordoa, uz uživanje i u zaista posebnim vinima i u njihovom znalačkom i dobro obaveštenom predstavljanju.

Degustacija je pokazala da je ovaj događaj prvi ne samo u Beogradu već i u celom regionu kao zaista velika izložba vina posvećena jednoj velikoj svetskoj regiji. Ovo je bila prilika da se degustiraju vina iz više od 100 šatoa iz berbe 2022, neobične, tople godine koja je stavila vinare pred velike izazove, i na kraju, po oceni Wine Spectator-a, „isplivala“ kao potencijalno najbolja berba u deceniji.



Degustaciju je posetilo oko 400 ljudi, gotovo isključivo profesionalaca – distributera i ugostitelja, uz brojne goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, uverivši nas još jednom da je Beograd postao regionalni centar vinske kulture ka kome gravitiraju kupci i stručnjaci susednih zemalja.

Događaj je bio organizovan tako što je svaka apelacija, odnosno oblast u Bordou imala svoju odvojenu celinu, a vina su predstavljali odlično edukovani somelijeri kojima treba uputiti posebne pohvale – mešana beogradska i novosadska ekipa vinskih znalaca pokazala su da imamo somelijere svetske klase, kompetentne i prepune tačnih informacija o berbama, vinarijama i konkretnim vinima.



Što se vina tiče, utvrdili smo da su vina sa Leve obale, u kojima dominira kaberne sovinjon, bolje podnela toplotu, a među njima je i popriličan broj vina koja će dugo moći da odležavaju u bocama. Iako se u tim vinima vidi malo više punoće i topline, sačuvala su začinski karakter i bordovsku eleganciju. U apelaciji Pesak-Leonjan 2022. je verovatno bila jedna od najboljih godina u deceniji za bela vina, jer je klima u tom teroaru očigledno prijala kupaži sovinjon blana i semijona i dala kompleksna i postojana vina.

Vina sa Desne obale, iz Sen Emijona i Pomerola u kojima dominira merlo i dolaze sa gline i krečnjaka, pokazala su da ih je letnja toplota pogodila u značajnoj meri, jer je njihov karakter neuobičajeno topao za Bordo, sa malo višim pH i visokim alkoholom. Neka od tih vina su se, pritom, već sada pokazala kao potpuno spremna za konzumaciju, što nije baš uobičajeno.



Srećnici koji su kupili posebne karte na vreme imali su priliku da probaju i vina izložena u posebnoj sobi, gde su listom bila velika imena Bordoa, uključujući velike rodove sa obe strane Žironde. Grand kruovi su pokazali zašto nose tu oznaku, jer su vina bila izvanredna, bez obzira na apelaciju iz koje dolaze.

Sve se završilo gala večerom u restoranu Prime u okviru hotela Crowne Plaza, gde su gosti imali priliku i da se druže sa vlasnicima i menadžerima šatoa, kao i u izvanrednim vinima iz berbi 2015. i 2016, i u jednom biseru – Chateau Pavie 2010.

Detaljan izveštaj imaćete da čitate u štampanom izdanju magazina Vino & Fino.