Početna»Novosti»Bliži se originalni Grand Tasting u Zagrebu
08.02.2024.

Bliži se originalni Grand Tasting u Zagrebu

Jedna od najznačajnijih vinskih manifestacija u regionu biće sastavljena od četiri odvojena programa koji će kulminirati centralnim salonom vina 1. i 2. marta u zagrebačkoj Laubi

novost bliži se originalni grand tasting u zagrebu vinski magazin vino fino
foto: grandtasting-vinart.com
Deveti Grand Tasting u organizaciji Vinart- a jedna od najvažnijih regionalnih i najveća hrvatska vinska manifestacija, ove godine održava se tokom februara i marta, u vidu četiri prestižna vinska događaja.

Najveći je, naravno, veliki Vinart Grand Tasting, zakazan za 1. i 2. mart u zagrebačkoj Laubi, gde će svoja vina izložiti 140 pažljivo odabranih vinarija koje, kako navode organizatori, predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske.

Centralnom događaju prethodiće tri odvojena, a veoma sadržajna i zanimljiva programa - baš onako kako smo dosada i navikli od Saše Špiraneca i njegovog tima. Prvi će biti održan u subotu, 10. februara u zagrebačkom klubu Peti Kupe. Program nosi naziv Vinart Petit Tasting, a u pitanju je ekskluzivna degustacija pažljivo biranih etiketa. Ove godine, specifičnost ovog programa je selekcija vina koja je nominovao panel od 25 vodećih somelijera i vinskih eksperata iz Hrvatske. Petit Tasting podeljen je na dva dela, od kojih svaki traje tri sata. Prvi deo, Discovery session, upoznaće posetioce sa vinima koja imaju potencijal da u budućnosti postanu "zlatni standard" hrvatskog vinarstva, dok će Icon session predstaviti vina od posebnog značaja za kolekcionare.

Za posebno radoznale ljubitelje vina, kao i za vinske profesionalce, priređen je i bogat program od 26 vinskih radionica raspoređenih u pet dana (22, 23, 27, 28 i 29. februar), a koji će se održati u zagrebačkom hotelu Esplanade. Na radionicama će biti zastupljena i vina iz naše zemlje – urednik magazina Vino & Fino i vinski kritičar i sudija Igor Luković 28. februara predstaviće selekciju od osam izvanrednih vina Srbije.

Od ove godine, uveden je i sasvim novi program Vinart Silent Tasting, koji će se održati u Esplanadi 29. februara. Hrvatski i strani novinari degustiraće 115 odabranih hrvatskih vina u tišini i bez spoljnih uticaja, potpuno fokusirani na arome i ukuse.

U svojih dosadašnjih osam izdanja, kao i u predstojećem, devetom po redu, Vinart Grand Tasting pozicionirao se kao događaj od najvećeg značaja za hrvatsko vinsko podneblje, koji podjednako pažljivo i promišljeno cilja i širu i ekskluzivnu vinsku publiku. Svi dodatni detalji o ovoj manifestaciji mogu se pogledati na njenom zvaničnom sajtu.