Početna»Novosti»BISTRONOMIJA: KULINARSKA REVOLUCIJA NA KOPAONIKU!
24.01.2017.Zdenka Kostić

BISTRONOMIJA: KULINARSKA REVOLUCIJA NA KOPAONIKU!

Na Kopaoniku je u Grand Hotel & Spa predstavljen novi meni šefa Filipa Ćirića, napravljen u skladu sa konceptom bistronomije koji poziva na pobunu protiv restorana stare škole

novost bistronomija kulinarska revolucija na kopaoniku vinski magazin vino fino
Grand Hotel &Spa na Kopaoniku organizovao je proteklog vikenda promociju novog, bistronomskog menija čiji je tvorac poznati beogradski šef Filip Ćirić.

Organizator i domaćin ove gastro ture, Svetlana Kostić, provela je goste kroz neverovatan svet delikatesa u kome se sreću autohtoni specijaliteti kopaoničkog kraja i kulinarski uticaji i tehnike iz raznih delova sveta.

Bistronomija je u kulinarstvu relativno nov pojam: nastao je pre deset godina u Francuskoj da bi se vrlo brzo proširio na Njujork, Barselonu i ostale metropole. Pobornici bistronomije kažu da je u pitanju revolucija u kulinarstvu, odnosno, svojevrska pobuna protiv restorana stare škole i protiv snobizma i uštogljenosti, ukratko - demokratizacija hrane. Nosioci ovog pokreta su mali, jednostavni restorani sa pristojnim enterijerom, koji privlače ljudi da se zbližavaju degustirajući hranu. Sastojci su jednostavni, ali vrhunskog kvaliteta, nabavljeni u najbližem okruženju, ambijent je manje formalan a način pripreme jela doveden do savršenstva.



O tome kako je ovaj koncept primenjen na Kopaoniku svedoče i specijaliteti posluženi uz vina fruškogorske vinarije Erdevik. Tu su bili ragu od kopaoničkih vrganja sa ovčijim sirom i bejbi spanaćem uz domaće papardele, organska pastrmka sa pireom od celera, komorač spreman u sous vide, lešnici i zelena salata, ćuretina sa musom od spanaća i krompira uz dodatak grilovanog povrća i krckave slanine...

Jedan od bisera degustacije bio je izbor telećih specijaliteta. Tu su se našli jezik iz salamure, pauflek i file - mesna bajadera na kremu of špargli sa kroketima od pirotskog kačkavalja i bele palente.

Vrhunac je bila marinirana guščja džigerica tretirana ružičastom solju servirana sa šumskim voćem i uljem od lešnika - uz gel od šumskih borovnica!

Između prvog i drugog dela degustacije poslužen je sorbe od višnje sa penom od limuna i zove. Probali smo i tart od limuna, mus od maline i topli kolač od šljiva sa sladoledom od obranog mleka i karamelom.



Iako je i samo nabrajanje naporno, šteta je ne pomenuti i druga jela sa menija: potaž od kopaoničkih vrganja i mus od kozijeg sira; topla salata sa golicama i grilovanim škripavcem; hladna salata od piletine sa prosom, prepeličjim jajima i pečenim paprikama; pa prženi kupus, pasulj, pire, senf, domaće kobasice, svinjski vrat, burger na domaćoj lepinji, i za kraj: palačinke sa orasima i medom uz sladoled vanile od obranog mleka.

U Grand hotelu kažu da je novi meni veoma uspešan i da se poseta znatno povećala u odnosu na raniji period kada su se za večeru poručivale palačinke i pice. Novi koncept Filipa Ćirića urodio je plodom, kako i ne bi?