Početna»Novosti»Austrijska vina za vrele letnje dane
10.07.2024.

Austrijska vina za vrele letnje dane

Sveža i nepretenciozna vina kuće Hagn iz apelacije Weinvirtel, predstavljena u baru Mehurić, daju odličan balans cene i kvaliteta

novost austrijska vina za vrele letnje dane vinski magazin vino fino
U vinskom baru Mehurić na Palilulskoj pijaci nedavno su predstavljena vina kakva svi volimo da pijemo u ovim vrelim danima: sveža, lepršava, lagana i aromatična. U pitanju su etikete porodične austrijske vinarije Hagn Weingut iz apelacije Weinvirtel DAC u blizini granice sa Češkom. Predstavljena su četiri vina - dva griner veltlinera, jedan Welschriesling iliti grašac, i jedan rizling, a degustirali su ih vinski stručnjaci, distributeri ugostitelji i novinari.

Sva predstavljena vina su iz 2023. godine, i pravljena su kratkom maceracijom od 3 do 6 sati nakon čega su odležavala u inoksu, i to najviše 6 meseci pre flaširanja. Listom obiluju svežinom, balansiranim kiselinama i šećerima, a kompanija Team4 koja je organizovala promociju, opisuje ih kao pitka, za vrele letnje dane bez mnogo pompe. Sa ovom ocenom se svesrdno slažemo, uz dodatak da je cena ovih vina vrlo popularna, što ih čini zaista kvalitetnim izborom za nastavak vrelog leta.

- U pitanju su vina sa izraženom aromom voća, pomalo mineralna, zbog sastava zemljišta na kome je loza rasla - kažu u kući Team4 Nenada Vučijaka.Vina su u Mehuriću uparena uz domaće kozje sireve, ćevape i pikantnu kobasicu sa dižon senfom.

Kako smo saznali na promociji, vinarija Hagn posvećena je održivosti, a kompletna energija za njen rad dolazi iz solarnih panela i čitava flota vozila je električna. Boce su napravljene od tankog i laganog stakla, i 80% njih dolazi iz reciklaže.

- Moramo misliti o tome kakav svet ostavljamo svojim potomcima, i dati im zadatak da isto to nastave – kažu u vinariji Hagn koja već tri veka ima veze sa vinarstvom.

Vina se mogu probati u Mehuriću na Palilulskoj pijaci, i kupiti u vinoteci Teroar.rs iz Šapca, u Vino Bar & Shop-u u Beogradu, kao i preko aplikacije Wine Drop Club.