03.02.2024.
Aerodrom u Firenci imaće vinograd na krovu
Radikalan arhitektonski projekat predstavlja posvetu toskanskom vinarstvu
Da li biste pili vino koje je nastalo na krovu aerodromskog terminala? Nismo baš sigurni da bismo uživali u vinu pravljenu od grožđa koje raste tamo gde svakih nekoliko minuta poleću veliki putnički avioni, ali – prizor prostranog vinograda na krovu aerodroma svakako ne bismo brzo zaboravili. Baš za ovaj radikalan koncept odlučili su se u Firenci, gde će novi terminal najvećeg toskanskog aerodroma biti posvećen vinu i vinogradarstvu.
Na krovu terminala, koji će biti površine oko 50.000 kvadrata i godišnjeg prometa od 5.9 miliona putnika, biće zasađen vinograd površine 7.6 hektara sa 38 redova zasada vinove loze. Krov će biti kos i obložen svetlarnicima, a ideja je da se od grožđa sa krova proizvodi vino koje će odležavati u podrumima unutar samog aerodroma.
- Vodeći vinogradari ove regije negovaće vinograd, a vino će dozrevati u specijalizovanim podrumima ispod krova terminala – navodi arhitektonski biro Rafael Vinoly Architects, u kome kažu i da ovaj projekat odaje priznanje Firenci kao, kako su naveli, "srcu proslavljene italijanske vinske regije".
Vino će biti flaširano i prodavano kao ekskluzivni suvenir Toskane, jedne od vodećih vinskih regija Evrope.
Terminal će se graditi u dve faze: prva će biti završena 2026, a druga 2035. godine.