Početna»Novosti»300 najboljih grašaca stižu na jezero Balaton
23.02.2024.

300 najboljih grašaca stižu na jezero Balaton

Treće po redu ocenjivanje GROW du Monde održaće se tokom poslednje nedelje maja u mađarskom gradu Balatonfiredu

novost 300 najboljih grašaca stižu na jezero balaton vinski magazin vino fino
Vinogradi kraj obala jezera Balaton
Najbolja vina od grašca ponovo će se okupiti na nadmetanju GROW du Monde tokom poslednje nedelje maja, ovog puta u Mađarskoj, na obali jezera Balaton koja je i jedan od istorijskih teroara ove sorte.

Svi koji prate regionalnu vinsku scenu već znaju da skraćenica GROW označava tri (od mnogih) imena jedne od najvažnijih regionalnih belih sorti vinove loze: od grožđa pod nazivom grašac, graševina, Olaszrizling i Welshriesling u celoj regiji prave se vina u svim stilskim varijacijama i izrazima, sveža, odležala, penušava....Ove godine na sudijske stolove stiže oko 300 uzoraka vina od grašca, čiju će degustaciju pratiti i konferencija, studijsko putovanje, ceremonija dodela nagrada i velika izložba ovih vina najavljena za 31. mart. Vinskim ekspertima iz regiona pridružiće se i predstavnici velikih specijalizovanih medijskih kuća kao što su Falstaff i Decanter.

Prvi GROW du Monde održao se u Srbiji pre dve godine, a prošle godine je Hrvatska bila domaćin ocenjivanja.

Direktor ocenjivanja, Zoltan Đerri, mađarski vinski stručnjak i urednik vinskog magazina Pecsi Borozo. rekao je da grašac svuda gde raste ispoljava posebne karakteristike podneblja:

- Bez obzira gde raste, u Slavoniji, Sremu ili široj oblasti Balatona, on uvek oslikava jedinstvene stilove i teroare – rekao je, uz najavu da će događaj biti sjajna prilika za učesnike studijskog putovanja da se upoznaju sa vinogradarstvom i vinarstvom oblasti koje okružuju jezero Balaton, od Šomloa do Balatonfireda, popularne jezerske destinacije u kojoj će nadmetanje biti održano.

Vlasnik vinarije Tornai iz Šomloa, Tamaš Tornai, dodao je:

- Događaj je značajan korak ka prerastanju Balatona u vinski brend. Zahvaljujući ocenjivanju GROW du Monde, vinski stručnjaci već su naučili nešto o ovoj sorti, a sad je vreme da ih upoznamo sa ovim jedinstvenim teroarom, što će povećati njegov izvozni potencijal.

Još jedan od osnivača GROW du Monde, Igor Luković, međunarodni vinski sudija i urednik magazina Vino & Fino, rekao je:

- Ova sorta privlači znatno manju pažnju nego mnoge druge, ali se već pokazalo da ima potencijal za pravljenje vina izuzetnog kvaliteta.

Saša Špiranec, vinski pisac i sudija iz Hrvatske, takođe je među utemeljivačima ovog događaja koje je na putu da postane tradicionalno. On smatra da zemlje i regije u kojima se gaji grašac treba da sarađuju, komuniciraju i zajednički razvijaju ovu sortu:

- Ceo svet treba da prizna ono što mi već znamo, da je grašac velika sorta kojoj je mesto među najprepoznatljivijim sortama na svetu – zaključio je.