Osmesi, sveće, lepe garderobe, hrana od koje je u Srbiji teško naći bolju, ponosni šefovi, birana i znalački servirana vina, prijatna muzika, i radost zbog toga što je i treći put ostvaren primarni cilj večere
5 Star Dinner – prikupljanje sredstava za decu kojoj je i ove godne potrebna svaka vrsta pomoći: ovo su utisci sa događaja koji predstavlja srce velike prestoničke manifestacije
Belgrade Restaurant Show.
Na humanitarnom gala događaju 5 Star Dinner, održanom u četvrtak, 26. septembra u restoranu The Square u okviru hotela Square Nine, prikupljeno je 2 miliona dinara, a novac će biti i ove godine uplaćen Svratištu za decu ulice koje radi pri Centru za integraciju mladih.
Nakon mehurića za dobrodošlicu (
Eclater 2019 Zvonko Bogdan, ovenčan Dekanterovim zlatom) i pozdrava iz kuhinje, usledio je eksplozivan početak večere u vidu kontrastnog, efektnog jela
Davida Šimunića u kome su uspešno spojeni svežina cvekle, punoća dimljene ribe i blaga egzotika sosa od limunove trave, paškanata i šargarepe, a sve to u pratnji vina Atila
Chardonnay 2022 Ateljea vina Šapat. Ratatuj na način
Jasmine Vukašinović doneo nam je zamamne arome poznog leta i rane jeseni – terin od patlidžana, konfitirani paradajz, krema od tikvica – u pratnji oranža
Amfora 2017 Vinčič.
Prstohvat buše, u izvedbi
Marka Đerića, impresionirao je sve raguom u savršenim raviolima, a dehidrirana maslina u pratećem sosu dala je jelu dodatnu dimenziju teksturnog kontrasta. Uz to – moćan vinski par, veliki
Breg prokupac 2019 vinarije
Doja, odnedavno ulistan i na vinsku kartu restorana Fat Duck Hestona Blumentala.
David Šimunić i Jasmina Vukašinović u kuhinji restorana The SquareSlani deo obroka završio se Svinjarijom, čudesno jednostavnim jelom
Nikole Nikolića napravljenim od svinjskog obraza i sosa od kiselog kupusa koji nagoveštava dolazak hladnih dana. Uz Svinjariju teško bi se mogao naći bolji par od merloa
Tri doline 2020 vinarije
Matijašević.
Dark Velvet, kreacija
Krsta Radovića, bila je očekivano spektakularna, sa jednostavnom, sofisticiranom kombinacijom musa od čokolade i džema od mandarine. Uz nju je poslužen
Taylor’s Tawny Port 10 anos, siguran izbor za ovakav kraj večere. I za sam kraj – raskošna pralina i uz nju
Kralj destilerije Zarić, ultrapremijum piće koje se proizvodi od vrhunskih šljiva postupkom donekle sličnom proizvodnji konjaka.
Čokoladni mus sa džemom od mandarine u izvedbi Krsta RadovićaPrelep događaj okončan je ovacijama svim šefovima koji su ponovo ostvarili pravi podvig u kuhinji spremajući zahtevna jela za 100 zvanica, i svima koji su doprineli da veče protekne savršeno, uz poziv da se zvanice ponovo vide dva dana kasnije, na
Eat Belgrade – Drugoj beogradskoj gastronomskoj konferenciji u Silosima.
Večeru su pomogli: David Šimunić (The Square) Jasmina Vukašinović, (Jasmin a Maslina) Marko Đerić (Langouste) Nikola Nikolić (Pretop) Krsto Radović (Mandarina Cake Shop), potom somelijeri Stefan Đokić, Tamara Civić, Miljana Adžić, Marko Milić, Marta i Lazar Luković, i pijanista Nemanja Nikolić. Doprinos su dali i fotograf Branislav Nenin, Žuna svojim zanatskim puterom, Pretop zanatskim hlebom, Raw & Smoke uslugama dimljenja ribe, Koncept Agrar nabavkom buše, Mandarina Cake Shop čokoladom, Komp Komerc donacijom vode Aqua Panna i San Pelegrino vode. Vina su donirale vinarije Zvonko Bogdan, Šapat, Vinčić, Doja, Matijašević, a destilerija Zarić donirala je Kralj, svoj superpremijum brendi od šljive. Kuća Innovations obezbedila je ozvučenje, Danijela Radan cvetne aranžmane, Studio 54 tanjire i pribor, a 5 Senses vrhunske čaše Riedel. Događaj su nesebično pomogli i kompanija METRO donacijom namirnica za večeru, hotel Square Nine i kompanija Telekom Srbija.