Karađorđeva 50, Beograd
www.thebristolbelgrade.com
Novo i prefinjeno, mesto koje svi žele da posete ovih dana, makar samo da vide kako izgleda stari šarmer Beograda – upravo rekonstruisani hotel
The Bristol, i u njemu fini restoran
The Dining Room – ovonedeljni je restoran nedelje po izboru magazina
Vino & Fino.
The Dining Room je glavni restoran hotela, smešten u nastavku lobija, u svedenom i svetlom enterijeru, sa velikim lusterima, svežim cvećem na svakom stolu i finom hranom koju potpisuje mladi
Ivan Britka, u njegovom debiju na poziciji šefa kuhinje. I za prvi put deluje da se dosta dobro snašao. Britka kuva za svoju dušu od detinjstva, pa onda i profesionalno, prvo u Švajcarskoj, u restoranima francuske kuhinje, a potom i u Beogradu, gde je proveo osam godina u kuhinji hotela Square Nine.
Na tanjirima, Britka spaja svoj gastronomski put sa pričom o tradiciji Beograda. Tehnike koje koristi u pripremi jela zasnovane su na francuskoj školi, i u njegovim jelima vidi se kompleksnost tehnika koje koristi. Jelovnik je dosta sveden i na njemu su tradicionalna jela francuske kuhinje pripremljena uz pomoć lokalnih sastojaka.
Iako je restoran
a la carte, za pun doživljaj predlažemo vam da gastronomsko putovanje započnete sjajnom supom od čičoke sa penom od parmezana koja daje umami ukus i sa čipsom od crnog luka i prahom od slanine. Nakon toga, na sto stiže
supreme od pilećih grudi i pilećeg bataka koji zapravo predstavlja cepkano meso od piletine formirano u batak zajedno sa koskom, pa panirano u panko prezle i prženo zajedno sa
supreme sosom od piletine, neizostavnim u tracionalnoj francuskoj kuhinji. Takođe, iz Britkine kuhinje, iz kategorije startera, ne propustite da probate tart u celosti napravljen od pečuraka, od školjke do punjenja, sa malim dodatkom parmezana, za savršeno poslagane ukuse. Iz kategorije deserta koje pravi
Srđan Đilas, naša preporuka ide za merengu od jabuke koja je spaljena na vrhu – slasna, krckava, a sočna!
Servis je dobar, a mladi tim zaposlenih u restoranu, kao inače i u celom hotelu, vrlo je dobro obučen da predstavi i preporuči vino, ili koktel sa sjajne autorske karte koktela inspirisane slavnim gostima nekadašnjeg Bristola. Vinska karta je jako dobra, sa fokusom na domaće etikete i autohtone sorte iz Srbije i regiona, uz vina iz Francuske, Španije i Italije i par etiketa Novog sveta, a jedina zamerka je što u njoj nema godina berbe. Imaju i svoje pivo nastalo u saradnji sa pivarom Kabinet, i svoju rakiju koju za njih radi Bojkovčanka, što ih uz sve pomenuto čini poprilično kompletnim ugostiteljskim objektom, iako su otvoreni tek nešto kraće od dva meseca, i u periodu su uhodavanja.
Bravo za dobar početak!
foto: Dragana Đorović