Čede Mijatovića 8, Beograd
063 11 33 235
Muskat je nov, elegantan, sveden i pun potencijala,
a la carte restoran sa predivnom, ušuškanom baštom i iskusnim ugostiteljem na čelu koji zna kako se radi posao. Ovakvo mesto je definitivno nedostajalo Zvezdari.
Restoran već nešto duže od mesec dana radi u mirnoj ulici na Lionu. Iza Muskata stoji prepoznatljivo lice beogradske restoranske scene, nekadašnji upravnik čuvene Madere,
Saša Filić koji je ceo život maštao o trenutku kada će otvoriti svoj restoran. Kada je ugledao ovu baštu, odmah je rekao: „To je to!“ I zaista, čim kročite kroz kapiju Muskata, zaljubićete se u baštu ukrašenu rastinjem i visećim svetiljkama, sa dobrim
vajbom i lepom postavkom stolova. A i unutra je veoma elegantno i lepo, svetlo i prozračno, sa diskretnim detaljima.
Muskat je svedenog enterijera i istog takvog menija koji predstavlja pažljivo odabranu selekciju jela italijanske i srpske kuhinje, sa svega nekoliko predjela i glavnih jela, par pasti i jela od ribe, i jednim (ali vrednim) desertom.
Za početak, ono što će vas možda najbolje uvesti u kuhinju Muskata je predjelo 50/50, kao kombinacija dve kuhinje – dobro iz Italije i dobro iz Srbije – a tu su i bresaola i parmezan star 24 meseca, a onda i gostiljski sir, šunka od mangulice… Možete početi i sa selekcijom patea ili tartar biftekom, buratom, grilovanim sirom ili karpaćom.
Na meniju su i domaće, ručno rađene raviole sa rikotom i spanaćem, i sa osobukom, a ne propustite ni da probate pastu sa biftekom i tartufom, sjajno posloženih ukusa i tekstura. Iz sekcije ribe, za sada, možete birati između smuđa i lososa, a uskoro će im se, kaže Saša, pridružiti i brancin da upotpuni ponudu.
Glavna jela su mesna, pripremljena od kvalitetnih namirnica i sa interesantnim i lepo uklopljenim prilozima. Tu su pačetina, biftek, piletina i mangulica koja se posebno izdvaja, tačnije sporo kuvani vrat od mangulice, sočan i ukusan, poslužen uz spaljeni karfiol sa lešnikom. I za kraj, tiramisu! Autentičan i kremast, sjajan par dobrom espresu.
Na vinskoj karti je pedesetak različitih etiketa, najviše iz Srbije, uz par vina iz Italije i regiona, a restoran može da se pohvali i finom ponudom destilata i
signature koktela.
Muskat ne radi ponedeljkom.