Žitni trg 5, Novi Sad
021 38 25 338
www.tripetice.rs
Restoran
funky kuhinje, kako ga opisuju njegovi vlasnici,
Dubravka Papović i Robert Maglovski, poznati novosadski bartender –
Tri petice – već sedam godina uspešno radi na adresi Žitni trg 5 u Novom Sadu. Ovo je treći ugostiteljski objekat koji vodi Maglovski - prva dva su se takođe nalazila na adresama sa brojem 5, te je stoga treći restoran dobio naziv Tri petice.
Reč je
a la carte bistrou koji gostima nudi zabavnu hranu odlično posloženu sa autorskim, podjednako zabavnim koktelima. Jelovnik je sveden i maštovit, a kuhinja predstavlja interesantnu mešavinu francuskih, azijskih i lokalnih, srpskih ukusa.
Menja se nekoliko puta godišnje, kako sezona nalaže, namirnice za pripremu jela, koliko je god moguće, nabavljaju se od lokalnih proizvođača, dok na primer, sveže maline u restoran stižu sa Dubravkinog placa sa Rudnika.
Tri petice nisu restoran koji radi po
zero waste konceptu, ali se, kažu, trude da što više iskoriste namirnice – i za jela i za koktele, budući da sami prave i sirupe i piree za koktele, kao i paste i njoke od kojih su nam, sa novog proleće/leto jelovnika, posebno zapale prvo za oko, pa onda i za nepce, zelene domaće njoke. Napravljena su od spanaća i blitve, a služe se uz sočni juneći ribić. Probajte ovde i kordon blu od piletine, sa domaćim rolovanim sirom, vrlo interesantne krokete od rinflajša iz kategorije predjela, kao i domaće raviole punjene ramstekom, prepoznatljivo jelo ovog bistroa.
Iako su kokteli ovde u fokusu, vinska karta je pažljivo odabrana i satkana samo od domaćih etiketa vina koje se lepo slažu sa hranom.
Osoblje je veoma ljubazno i edukovano, usluga je dobra, a atmosfera kao kod kuće, što je i Daliborkina i Robertova misija u ugostiteljstvu – da se ugostiteljstvo ponovo vrati, kako kažu, na termin ugostiti, koji je u korenu same reči.