Orašački put bb
069 200 50 20
rezervacije@tarpos.rs
Usred prostranih vinograda, na mestu sa koga se pruža veličanstven pogled na Venčac, Bukulju i Aranđelovac, smešten je restoran Tarpoš, koji radi u okviru istoimene vinarije. U kraju velike vinogradarske tradicije restoran i vinarija Tarpoš trenutno postavljaju standarde ugostiteljstva u ovom delu Srbije, stvorivši ambijent u kome se ne zna šta je bolje, vidik, enterijer – sveden i elegantan, sa dominantnim drvenim tonovima - ili hrana i usluga.
Retki su restorani u koje neki gosti vole da dolaze i samo zbog predjela, ali ovde je to slučaj. Zakuska za dve osobe zaštitni je znak ovog mesta, a sastoji se od bardiranih suvih šljiva, rolnica od paprika, kajmaka, kozjeg sira sa ruzmarinom, smokve sa gorgonzolom i orasima, svinjske i goveđe pršute, dinje ili kruške rolovane u pršutu i turšije od grožđa. Toliko dobro zvuči da smo morali da nabrojimo sve.
I druga predjela ne zaostaju mešavinama tekstura i ukusa. Ovde je tartar biftek sočan, krupnije seckan i delikatno začinjen, a probali smo ga u pratnji izvrsnog čipsa od tapioke. Delikatne špargle poslužene su u pratnji kavijara i lososa mariniranog u cvekli. Jedno od jela zbog koga ćemo se rado vratiti ovde je i nežan sufle od rena, zaista iznenađujuće jelo u kome je akcentirana karakteristična aroma rena bez traga njegove oštrine.
Među glavnim jelima najviše su zastupljeni specijaliteti od junećeg, jagnjećeg i svinjskog mesa, kao i jela iz mibrasa peći među kojima su i nadaleko hvaljene brizle. Tu je i riblji meni, kao i poneka pasta, uz, nažalost, vrlo malo opcija za vegetarijance.
U meniju postoji i opcija degustacije sa uparivanjem hrane i vina, a vrlo je pohvalno što uz svaku stavku u jelovniku stoji i preporuka za tip vina.
I za kraj: domaćini će rado primiti i one koji dođu bez rezervacije, ali tokom vikenda i praznika može im se dogoditi da u prostranom restoranu ne zateknu nijedan prazan sto. Zato – rezervacije je bolje smatrati obaveznim.