Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Tabor
restoran nedelje restoran nedelje tabor vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje tabor vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje tabor vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Tabor

Bulevar Kralja Aleksandra 348, Beograd
060 75 000 75
www.restorantabor.com
Ove godine, čuvena beogradska kafana Tabor slavi četrdeseti rođendan! I zaista je u Beogradu malo mesta poput Tabora, koji je uspeo da odoli svim iskušenjima ugostiteljske industrije, održi kvalitet i standard u poslovanju i na istom mestu i sa istim vlasnicima, posvećenom porodicom Mrđenović bez prestanka uspešno radi već četiri decenije.

Tabor je smešten u jednom od najživopisnijih krajeva Zvezdare, u blizini Cvetkove pijace, na raskrsnici prometnih ulica - ušuškan je i zelenilom ograđen od ulice, a da biste ušli u restoran neophodno je da prođete kroz baštu koja izgledom vraća duh prošlih vremena. A unutra slike na zidovima upravo pričaju priču tih vremena - kada se u kafanu odlazilo da se druži, razgovara, dugo sedi i uživa, baš kao što je to nekad ovde radio Momo Kapor koji je dan i počinjao i završavao u Taboru.

Danas, Tabor ima isti taj, boemski duh kao nekad, sa dobrom energijom tradicionalne srpske kafane, koja je sada pre svega okrenuta ka noćnom životu i provodu, uz živu muziku svaki dan i uvek dobru hranu.

Ovde se jedu dobri ćevapi i kobasice koje sami proizvode, kao i čuvena Tabor vešalica, bela vešalica punjena šunkom i kačkavaljem pa zapečena u peći sa pomfritom i kajmakom, koja je na meniju praktično od prvog dana. Gurmanska pljeskavica punjena pirotskim kačkavaljem i slaninicom topi se u ustima, uz dodatak svežih papričica za blago osvežavajući ukus.

Biftek koji ispred gosta stiže na zagrejanom vulkanskom kamenu, sirov da bi ga gost ispekao do željenog nivoa, ovde nikako ne bi smeli da propustite, kao ni praseće bajadere po kojima je Tabor već godinama poznat.

Hleb se pravi svaki dan u kuhinji restorana, a najbolji je kad stigne premazan belim lukom, pa prekriven belom slaninom od mangulice koja se onda na licu mesta topi brenerom i posipa gratiniranom crnom solju.

Od novijih, modernijih i podjednako ukusnih jela tu je rižoto od bukovače sa kajmakom, serviran sa domaćom pačjom pršutom preko, koju takođe sami prave, a ništa manje interesantna nije ni pileća džigerica sa koricom od pistaća poslužena sa raguom od divljih pečuraka i ukiseljenim karfiolom.

I za kraj, obavezne su palačinke zapečene u šatou, sa orasima i šećerom, stari Taborov specijalitet koji obožavamo.

Usluga u Taboru je uvek bila vrhunska, a konobari na visini zadatka i znaju kako da ugode gostu, jer, na kraju, gost je ovde najvažniji, kako smatraju Mrđenovići. I tako treba i da bude! Tabor ima svoje goste koji dolaze već četrdeset godina, ali isto tako, Tabor ima i dobar deo osoblja koje je tu isto toliko godina. Svaka čast! I samo napred, do sledećih 40!

Još dobrih restorana