Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Salaš Kovač 1920
restoran nedelje restoran nedelje salaš kovač 1920 vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje salaš kovač 1920 vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje salaš kovač 1920 vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje salaš kovač 1920 vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Salaš Kovač 1920

061 524 7861
salaskovac@gmail.com

Na mestu gde se nekada nalazila stara salašarska škola u selu Mala Bosna nadomak Subotice, baš u jednoj od starih učionica, nalazi se nesvakidašnji restoran - Salaš Kovač 1920. Iako građevinski nije ni nalik salašu, sam koncept itekako opravdava naziv ovog porodičnog restorana i vrlo korespondira sa idejom porodice Kovač da bogatu tradiciju kraja u kom se nalaze predstave na tanjirima šefa Oskara Kovača koji se u svoj kraj vratio iz čuvenog restorana Boškinac sa Paga, ovenčanog Mišlenovom zvezdom.

Restoran radi samo subotom i nudi uparivanje hrane i vina u pet sledova, isključivo uz rezervaciju. Nema a la carte ponudu, niti, za sada, stalan jelovnik, već se hrana priprema u zavisnosti od sezone i raspoloživosti namirnica koje po konceptu restorana moraju da budu ili iz sopstvene proizvodnje, ili od malog, lokalnog proizvođača. Zapravo, sva hrana koja se priprema ovde nabavlja se u krugu udaljenom do trideset kilometara od restorana, a tako je i sa vinima. Na vinskoj karti nalaze se etikete samo tri vinarije iz Bačke – Oskar Maurer, Petra i Rudinski.

Kvalitet namirnica ovde je na prvom mestu, pa se tako u sopstvenoj bašti proizvodi povrće, u selu Bikovo prave se kravlji sirevi i puter, a od komšija iz sela nabavljaju svu perad i svinjsko meso. U budućnosti, plan je da na salašu imaju i ovce i na taj način zatvore krug.

Sakupljaju i samoniklo bilje, pa se tako i ono može naći na meniju, a imaju i svog sertifikovanog gljivara Stevu koji za njih sakuplja gljive iz Kelebijske šume koja je prebogata ovim šumskim plodovima.

Do sada, na menijima Oskara Kovača našlo se jelo napravljeno od kozjeg sira sa farme Čelik, i od cvekle i rena iz Hajdukova, posuto orasima sa salaša, zatim pečurke ukombinovane sa taranom, domaćim poširanim jajetom i čipsom od šunke, pa za kraj, turogomboc, tradicionalni mađarski desert koji se pravi od svežeg kravljeg sira, a Oskar ih pravi od sitnog sira iz tetkine farme sa Bikova i sa divljim zeljem.

Restoran će uskoro, prema rečima šefa, biti otvoren i drugim danima osim subote. Da biste uživali u svemu što Salaš Kovač 1920 nudi potrebno je da se najavite nekoliko dana ranije, i doživećete zaista nesvakidašnje gastronomsko iskustvo na severu Bačke.

Još dobrih restorana