Karađorđeva 21, Beograd
061 32 30 324
A sad nacionala! I to kakva! Pre samo mesec dana u Beogradu je počeo sa radom restoran
Receptor. Sa partnerima ga je otvorio poznati prestonički kuvar
Dragan Cvetković, nekadašnji dugogodišnji šef kuhinje restorana Bela reka. Cvetković je u profesionalnoj kuhinji više od dve decenije, a pre nekoliko godina proglašen je i za šefa tradicije u srpskom izdanju
Gault & Millau vodiča.
Njegov restoran je ovih dana poprilično pun, iako mesec dana rade bez ikakvog marketinga, već isključivo na preporuku
od usta do usta. U svetlom ambijentu uređenom sa ukusom i potpisom poznatog arhitekte Vase Vitorovića, i sa lepim pogledom na šetalište i reku, služi se, kako šef kaže, dobra i gurmanska hrana naše nacionalne kuhinje. Jelovnik je kratak, ali i vrlo dobro osmišljen, sa svega pet predjela, odeljkom za vegetarijance, deset glavnih jela i četiri poslastice. Hleb se peče kada ga gost poruči, i na sto stiže u vidu mini lepinja, uz dva namaza, od čvaraka i od ajvara i sira.
Gastronomsko putovanje ovde može da se započne baš jako, uz marinirani goveđi jezik u sosu od vrganja, dimljeni biftek sa buratom koji je specijalno dimljen na hladnom dimu, ili uz koštanu srž sa džemom od šumskog voća i tartufa. Iz sekcije startera, za one koji nisu raspoloženi za crveno meso, tu je fenomenalna tanko sečena dimljena tuna sa dehidriranim malinama i crvenim biberom.
Cvetkovićev
signature dish iz Bele reke
– dimljena svinjska butkica sa kajmakom, sa njim je došla i u Receptor, i odmah se izdvojila, a za njom ide i premekana kolenica sa mlincima koja se peče pet sati i služi na ugrejanom tanjiru dok još cvrči. Na meniju nema piletine, jer, kaže Cvetković, ne može da nađe dovoljno kvalitetnu, a pravilo u restoranu je i da nema paradajz salate u sred zime, jer se zna da se paradajz jede samo u toku leta.
Iako je restoran prilično “mesni”, ne propustite ni da probate fino pripremljenog smuđa sa povrćem, i naravno, na kraju se zasladite autentičnom Vasinom tortom ili legendarnim srnećim leđima. Vinska karta lepo prati priču iz menija, sa domaćim etiketama u fokusu, a kuhinja je otvorena do pola jedanaest uveče svakog dana, osim ponedeljkom kada restoran ne radi.