Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Merak Balkan Cuisine
restoran nedelje restoran nedelje merak balkan cuisine vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje merak balkan cuisine vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje merak balkan cuisine vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Merak Balkan Cuisine

Andre Nikolića 2v, Senjak
060 4212 005
Beograd se stalno hvali svojim kafanama, međutim, ponuda tradicionalnih mesta, pravih kafana u kojima se dobro jede, a pritom izlaze iz korpusa zadimljenih i umašćenih krčmi (koje su sasvim u redu, da se razumemo), zapravo nema mnogo.

Zato je pravo osveženje stiglo na Senjak pre izvesnog vremena, kada je na mestu nekadašnjeg W Sushi restorana otvoren Merak Balkan Cuisine. To je i dalje prava kafana, ali u enterijeru oslobođena onog jeftinog i lažnog etno kiča u vidu gvozdenih pegli i točkova zaprežnih kola, i što je najbolje - sa jelovnikom precizno usmerenim ka ljutom jugu Srbije uz tek poneko (dobro) iskakanje u vidu jela pripremljenih u saču, a koja nisu karakteristična za Leskovac, Niš, Pirot ili Vranje.

Jelovnik je utemeljen na mesu i dobro pripremljenim jelima od povrća, bez izuzetka sezonskog i sa poreklom. Za pljeskavicu tvrde da je napravljena po autentičnom receptu iz čuvene niške kafane Mrak, mi smo je jeli – i zaista je jedna od najboljih u Beorgadu. Odličan je bio i švajsovani ćevap, jelo koje je proslavilo kafanu Mali Vikend u Sićevaćkoj klisuri i – iskreno – prema iskustvu naše redakcije, bolji je od gorepomenutog. Ćevap meso je pojačano sa nekoliko vrsta luka, crnim, belim i prazilukom, kao i sa paprikom. Rezultat je sočan i nestvarno dobar ćevap. Na meniju ćete ovde naći i apsolutni novitet u korpusu nacionalnog roštilja - gurmanski ćevap sa đubekom, a svaki je umotan u maramicu. I baš je dobar!

Kobasica od tri vrste divljači je izvrsna, tanka, i taman začinjena, potpuno u sprskoj kafanskoj tradiciji. Za predjelo smo imali jako dobru ovčiju stelju i sasvim solidnu pirotsku peglanu kobasicu, kao i njihovu sukanu pitu, rustično debelih i sočnih kora, koja nije bila premasna, i savršeo je nadevena. Hleb je domaći, odličan i dolazi vreo na sto, a vrlo efektan početak obroka, u vidu niškog tartara koji se meša pred gostom, i sadrži iseckanu pečenu ljutu papriku, prelivenu marinadom od ulja i domaćeg belog luka, sa sirom i urnebesom, za svaku je pohvalu. Kada je reč o poslasticama, fokus je na starinskim kolačima kao što su oblande (oblatne – ako ih tako zovete), tulumbe i vrlo korektne domaće bajadere. Zvezda je bila Vasina torta, sa pravim šamom, puno putera, oraha i sočnom korom natopljenom sokom od pomorandže.

Servis je solidan, ali šou je konobarima ukrao šef Mladen, koga ne mrzi da uz svaki sled dođe do stola i stručno i jasno objasni svako jelo. Ono na čemu bi najviše morali da porade je vinska karta. Složena je, zapravo, nabacana bez prave ideje i reda, posebno za rastoran koji toliko pažnje posvećuje poreklu namirnica. Nude proseko i šampanjac, bez ijednog srpskog penušavca, a i kod belih i crvenih vina ima mnogo rupa, i nedostataka – pre svega u segmentu teroarskih srpskih vina, i onih napravljenih od lokalnih sorti.

Još dobrih restorana