Dositejeva 10
Telefon: 065 8016 196
Email: deliriumsilence.reservations@gmail.com
Delirium Silence na sceni se pojavio kao grom iz vedra neba - otvoren je pre šest meseci, i za restoran se pročulo najboljim putem - preporukom od usta do usta. Iza ovog modernog restorana molekularne gastronomije je mladi i talentovani šef
Vladimir Kučera koji je kulinarsku karijeru gradio od Srbije i Hrvatske do Francuske - a tamo ni manje ni više već u kuhinji Alena Dikasa. U timu su i šefovi Filip Lekić i Miloš Žilić.
Delirium Silence je drugačiji od drugih. Ovde se slušaju progresiv, minimal i tehno, a večera služi skoro pa u mraku - svetla su uperena samo u tanjire, i to kakve! Prvo će vas izgled jela dovesti u delirijum, a onda i ukus. Ovde jedan jelovnik evoluira u drugi, a ovo je tek drugi - a restoran je već sada obično rezervisan tri nedelje unapred!
Delirium Silence se nalazi na Dorćolu, u predivno uređenom saloncu, a detalji u enterijeru prate i jelovnik - odnosno menjaju se kako se menja jelovnik, a plan je da se menja na tri meseca.
Restoran je otvoren tri dana nedeljno, od 18h do 23h, i u njemu ima mesta za 16 gostiju. Gosti mogu da biraju između ribljeg i vege degustacionog menija i kombinacije ribe i mesa. Jela se pripremaju isključivo od lokalnih namirnica, a u restoranu prave svoje laktofermentacije.
Na meniju vas čeka, zvanično, sedam gangova, što se na kraju svodi na desetak izlazaka iz kuhinje uz
amouse bouche, desert i
palate cleaner. Aktuelna tema jelovnika je šuma, pa će vam na sto prvo stići espuma od fazana sa dve razlicite laktofermentacije, jedna od breskve koja se nalazi na dnu, a druga na vrhu, u vidu pene od laktofermentisane jabuke – tako se dobijaju tri vrlo kompleksna ukusa koje možete osetiti u jednom zalogaju.
Teleća krem čorba pokazuje moć sferifikacije u svedenom silu, a smuđ sa pirotskim kačkavaljem I laktofermentisanim karfiolom raspaliće vam i maštu i nepca.
Pre deserta na sto će vam stići želirana kombuha od kamilice, na krekeru od polena - kiselo i slatko savršenstvo, a onda čokoladni mus sa njihovim domaćim maskarponeom - prava šumska fantazija.
Hrana se ovde uparuje sa balkanskim vinima, ili francuskim, i, neobično, ali fantastično - sa koktelima - uglavnom baziranim na rakiji i sa infuzijama koje nastaju u samom restoranu.
foto: Dušan Stojančević