Početna»Fino»Restoran nedelje»Restoran nedelje: Delirium Silence
restoran nedelje restoran nedelje delirium silence vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje delirium silence vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje delirium silence vinski magazin vino finorestoran nedelje restoran nedelje delirium silence vinski magazin vino fino

Restoran nedelje: Delirium Silence

Dositejeva 10
Telefon: 065 8016 196
Email: deliriumsilence.reservations@gmail.com
Delirium Silence na sceni se pojavio kao grom iz vedra neba - otvoren je pre šest meseci, i za restoran se pročulo najboljim putem - preporukom od usta do usta. Iza ovog modernog restorana molekularne gastronomije je mladi i talentovani šef Vladimir Kučera koji je kulinarsku karijeru gradio od Srbije i Hrvatske do Francuske - a tamo ni manje ni više već u kuhinji Alena Dikasa. U timu su i šefovi Filip Lekić i Miloš Žilić.

Delirium Silence je drugačiji od drugih. Ovde se slušaju progresiv, minimal i tehno, a večera služi skoro pa u mraku - svetla su uperena samo u tanjire, i to kakve! Prvo će vas izgled jela dovesti u delirijum, a onda i ukus. Ovde jedan jelovnik evoluira u drugi, a ovo je tek drugi - a restoran je već sada obično rezervisan tri nedelje unapred!

Delirium Silence se nalazi na Dorćolu, u predivno uređenom saloncu, a detalji u enterijeru prate i jelovnik - odnosno menjaju se kako se menja jelovnik, a plan je da se menja na tri meseca.

Restoran je otvoren tri dana nedeljno, od 18h do 23h, i u njemu ima mesta za 16 gostiju. Gosti mogu da biraju između ribljeg i vege degustacionog menija i kombinacije ribe i mesa. Jela se pripremaju isključivo od lokalnih namirnica, a u restoranu prave svoje laktofermentacije.

Na meniju vas čeka, zvanično, sedam gangova, što se na kraju svodi na desetak izlazaka iz kuhinje uz amouse bouche, desert i palate cleaner. Aktuelna tema jelovnika je šuma, pa će vam na sto prvo stići espuma od fazana sa dve razlicite laktofermentacije, jedna od breskve koja se nalazi na dnu, a druga na vrhu, u vidu pene od laktofermentisane jabuke – tako se dobijaju tri vrlo kompleksna ukusa koje možete osetiti u jednom zalogaju.

Teleća krem čorba pokazuje moć sferifikacije u svedenom silu, a smuđ sa pirotskim kačkavaljem I laktofermentisanim karfiolom raspaliće vam i maštu i nepca.

Pre deserta na sto će vam stići želirana kombuha od kamilice, na krekeru od polena - kiselo i slatko savršenstvo, a onda čokoladni mus sa njihovim domaćim maskarponeom - prava šumska fantazija.

Hrana se ovde uparuje sa balkanskim vinima, ili francuskim, i, neobično, ali fantastično - sa koktelima - uglavnom baziranim na rakiji i sa infuzijama koje nastaju u samom restoranu.

foto: Dušan Stojančević

Još dobrih restorana