Kosovska 15a, Novi Sad
www.project72.rs
021 6572 720
Lokalno, sezonsko i organsko možda su najbolji termini koji opisuju
Project 72, inovativni novosadski restoran, mesto koje gostima nudi tradicionalna, gotovo zaboravljena srpska jela rekonstruisana i predstavljena na moderan način.
Namirnice koje se koriste u pripremi su domaće, najvećim delom su iz organske i biodinamičke proizvodnje, a takva je i vinska karta – sastavljena uglavnom od lokalnih etiketa sa Fruške gore.
Project 72 se nalazi u centru Novog Sada u autentičnom prostoru koji su sa puno kreativnosti osmislili poznati novosadski umetnosti. Ovo, zaista, nije restoran u koji se dolazi slučajno, uostalom, kao što mu i sam slogan kaže. I ujedno - to je mesto koje jednako vole i lokalci i turisti, slikari i glumci, gurmani i hedonisti.
Gastronomski, Project 72 je dosta unikatan. Kada je reč o namirnicama biljnog porekla ovde se neguje koncept
root-to-leaf, a kada je meso u pitanju
nose-to-tail, što podrazumeva da od biljaka i mesa sve bude iskorišćeno i da se bacanje hrane svede na minimum. U kuhinji restorana, svaki dan, ručno se prave testenine, peciva i hleb, a svakog jutra se „na lagano“ stavi i domaća supa da se krčka. Glavnih jela na meniju je svega nekoliko - pačetina, svinjetina, jagnjetina, piletina i smuđ iz Tise.
Ovde ćete posebno uživati u sporo kuvanom telećem jeziku koji se služi uz fermentisanu rotkvicu i mus od rena, a uz dobro lokalno vino ili pivo ceo gastronomski doživljaj biće totalno zaokružen.