Kumanovska 6, Beograd
011 690 20 20
www.pietra.rs
Pietra, posle samo jedanaest meseci rada, prošle nedelje je uvrštena među najbolje picerije u Evropi u autoritativnom izboru 50 Top Pizza koji se održava pod pokroviteljstvom brendova S. Pellegrino i Acqua Panna. Na 37. poziciji našla se zahvaljujući autentičnim napolitanskim picama, odličnim koktelima i dobrom espresu, a upravo zato ona je i naš ovonedeljni restoran nedelje.
Pietra je malena beogradska picerija smeštena na Vračaru, na istom platou između stambenih zgrada gde su se nekad nalazile poslastičarnica Mali Princ i restoran Od usta do usta. Danas, taj plato je dosta sređeniji nego pre upravo zahvaljujući Pietri i njenim vlasnicima
Ani i Milošu Stojkoviću, Nikoli Bulajiću i Goranu Abramoviću koji su se zaista potrudili da, kako vizuelno tako i ukusima, donesu delić Italije u Beograd. Sam lokal je veoma lepo uređen, sveden i u crnoj i beloj boji, svetao i sa zanimljivim ogledalima koji vizuelno povećavaju prostor, dok je bašta dosta veća i dobrim delom smeštena u hladovini pod krošnjama drveća, na pomenutom platou.
Pietra je picerija i koktel bar u jednom, lokal u kome nije dozvoljeno pušenje unutra i mesto koje, zanimljivo, nema kuhinju, već samo odgovarajuću pica peć koja se, inače, savršeno uklopila u enterijer. Pice se prave iza pulta, praktično pred očima gosta, a za njihovu autentičnost garantuju
Associazione Pizzaioli Napoletani i pica majstor
Goran Abramović koji je član ove poznate asocijacije za tradicionalnu napolitansku picu, i sertifikovani
pizzaiolo punih trideset godina.
Jelovnik je dosta mali. Na njemu je samo četrnaest pica napravljenih po tradicionalnoj recepturi i sa autentičnim sastojcima iz italijanske regije Kampanja. Ukusi su jaki, namirnice kvalitetne, a testo fenomenalno, pravo napolitansko, debelih ivica i tanke sredine, mekano i vazdušasto. Margarita i Marinara, spadaju u kategoriju STG pica (Specialità Tradizionale Garantita), i one su stalna stavka na meniju, a osim njih, za prvi put u Pietri, obavezno probajte i picu sa pršutom i buratom koja je i trenutna zvezda na meniju. Zanimljivo, ona je i jedna od retkih pica sa mesom, budući da je oko sedamdeset odsto punjenja na picama bazirano na povrću.
I espreso je zaista odličan, baš kao što su i rekli iz 50 Top Pizza, pravi italijanski i znalački pripremljen, kao i kokteli za koje je zadužen mladi i talentovani barmen Nikola Bulajić. Na koktel karti je odabranih 28 klasika koji se pripremaju isključivo od premijum pića, a Basiliko sa sirupom od zove, bosiljkom, limunom i dobrom dozom džina nemojte propustiti ovde da probate. Takođe, vinska karta je veoma pažljivo osmišljena sa više sto različitih etiketa, dok kompletnom ugođaju doprinose i dobar i kvalitetan zvuk i muzički ukus vlasnika lokala.