Svetogorska 46
011 32 46 515
www.restorandvoriste.rs
Bez obzira da li ovo leto zaista provodite negde na Sredozemlju, ili je Mediteran vaša intimna i gastronomska inspiracija, mesto koje vas iz centra Beograda direktno izmešta na ove čudesne obale je svakako najšarmantnije beogradsko dvorište: mezestoran Dvorište. Od atmosfere preko magije ušuškanosti između starih beogradskih zgrada, skriveno od buke i ispunjeno nekim toplim, prijatnim zvucima, ovo mesto osvaja svakim detaljem u svakom od malih tanjira koji s punim pravom deklarišu i definišu ovaj restoran kao „mezestoran“.
A taj set mezea, salata i glavnih jela, zaokružen poslasticama i uokviren vinskom kartom na kojoj dominiraju vina sa Krita, istovremeno i suvereno i nežno vodi obalama i ostrvima Sredozemlja, ponajčešće ostajući u Grčkoj, ali se i smelo i vešto upuštajući u eksperimente i nove spojeve ukusa. Na meniju su i dalje favoriti zbog kojih smo se u ovo mesto i ponudu zaljubili na prvi dolazak: bruskete sa grilovanim plavim patlidžanom, sušenim paradajzom i sirom „Mitra“, rolnice sa pastramijem i miksom voća i povrća, fava – namaz na bazi sočiva, blago zapečena feta, grilovana bukovača poprskana limunom, „pinchosi“, marinirani pileći i svinjski ražnjići, mediteranski kroketi od tikvica, jermenska pita sa mesom: lahmadžun, letnje rolnice sa gamborima i kozicama, starogrčki medaljoni „Metaxa“, „Kritaroto“ – grčki „rižoto“ sa hobotnicom i domaćom ljutom kobasicom, „Jaurtlu“ Izmir kebab po receptu iz Smirne, biftek „Pajar", sveže dagnje „Paesano“ u sosu od paradajza i bosiljka...
Pažnju privlače noviteti koji na scenu stupaju ovog leta...u uvodnom delu to su bruskete sa inćunima i grilovanim paradajzom sa pestom od bosiljka i matičnjaka, među salatama originalna kritska salata (kuvani krompir, paradajz, krastavac, masline, hrskavi „Dakos“ hleb, kozji sir) i Nicoise sa dimljenom deverikom, a u glavnom delu istarske „Nonine pljukance“ sa svinjskim fileom, pečurkama, šparglama i belom tartufom, kao i laka letnja kombinacija aglio-olio pasta sa brancinom.
Za kraj ne smete propustiti savršenu krempitu „u listićima“ i parfe od mastike, a za uspomenu i kućnu degustaciju nešto iz male prodavnice u okviru restorana: neki od pet vrsta organskog meda, domaće maslinovo ulje sa Peloponeza, „Dakos“ – hrskavi hleb sa Krita od tri vrste žitarica, kao i vina autohtonih kritskih sorti Vidiano (belo) i Kocifali Mandilari (crveno). U par reči...mesto na kome leto u Beogradu dobija sasvim nove mirise i ukuse, mesto na koje dolazi neki neobično fin, prijatan i nasmejan svet, mesto koje ćete (za)voleti od prvog dolaska...