Početna»Fino»Restoran nedelje»Mezestoran Dvorište
restoran nedelje mezestoran dvorište vinski magazin vino finorestoran nedelje mezestoran dvorište vinski magazin vino finorestoran nedelje mezestoran dvorište vinski magazin vino finorestoran nedelje mezestoran dvorište vinski magazin vino fino

Mezestoran Dvorište

Svetogorska 46
011 32 46 515
www.restorandvoriste.rs
Bez obzira da li ovo leto zaista provodite negde na Sredozemlju, ili je Mediteran vaša intimna i gastronomska inspiracija, mesto koje vas iz centra Beograda direktno izmešta na ove čudesne obale je svakako najšarmantnije beogradsko dvorište: mezestoran Dvorište. Od atmosfere preko magije ušuškanosti između starih beogradskih zgrada, skriveno od buke i ispunjeno nekim toplim, prijatnim zvucima, ovo mesto osvaja svakim detaljem u svakom od malih tanjira koji s punim pravom deklarišu i definišu ovaj restoran kao „mezestoran“.

A taj set mezea, salata i glavnih jela, zaokružen poslasticama i uokviren vinskom kartom na kojoj dominiraju vina sa Krita, istovremeno i suvereno i nežno vodi obalama i ostrvima Sredozemlja, ponajčešće ostajući u Grčkoj, ali se i smelo i vešto upuštajući u eksperimente i nove spojeve ukusa. Na meniju su i dalje favoriti zbog kojih smo se u ovo mesto i ponudu zaljubili na prvi dolazak: bruskete sa grilovanim plavim patlidžanom, sušenim paradajzom i sirom „Mitra“, rolnice sa pastramijem i miksom voća i povrća, fava – namaz na bazi sočiva, blago zapečena feta, grilovana bukovača poprskana limunom, „pinchosi“, marinirani pileći i svinjski ražnjići, mediteranski kroketi od tikvica, jermenska pita sa mesom: lahmadžun, letnje rolnice sa gamborima i kozicama, starogrčki medaljoni „Metaxa“, „Kritaroto“ – grčki „rižoto“ sa hobotnicom i domaćom ljutom kobasicom, „Jaurtlu“ Izmir kebab po receptu iz Smirne, biftek „Pajar", sveže dagnje „Paesano“ u sosu od paradajza i bosiljka...

Pažnju privlače noviteti koji na scenu stupaju ovog leta...u uvodnom delu to su bruskete sa inćunima i grilovanim paradajzom sa pestom od bosiljka i matičnjaka, među salatama originalna kritska salata (kuvani krompir, paradajz, krastavac, masline, hrskavi „Dakos“ hleb, kozji sir) i Nicoise sa dimljenom deverikom, a u glavnom delu istarske „Nonine pljukance“ sa svinjskim fileom, pečurkama, šparglama i belom tartufom, kao i laka letnja kombinacija aglio-olio pasta sa brancinom.

Za kraj ne smete propustiti savršenu krempitu „u listićima“ i parfe od mastike, a za uspomenu i kućnu degustaciju nešto iz male prodavnice u okviru restorana: neki od pet vrsta organskog meda, domaće maslinovo ulje sa Peloponeza, „Dakos“ – hrskavi hleb sa Krita od tri vrste žitarica, kao i vina autohtonih kritskih sorti Vidiano (belo) i Kocifali Mandilari (crveno). U par reči...mesto na kome leto u Beogradu dobija sasvim nove mirise i ukuse, mesto na koje dolazi neki neobično fin, prijatan i nasmejan svet, mesto koje ćete (za)voleti od prvog dolaska...

Još dobrih restorana