Svetozara Markovića 36, Beograd
061 2369 369
www.djumbirsuperfoodbar.rs
Još uvek se nije desilo da jedno totalno vegansko mesto dobije titulu restorana nedelje i da ga preporuči magazin namenjen, pre svega, hedonistima. Verovatno jer se skoro nije pojavio ugostitelj koji je uspeo tako dobro da spoji vrhunsku gastronomiju sa veganstvom. Srećom, na domaću gastronomsku scenu stupila je
Nevena Veselinović, vlasnica
Đumbir Superfood bara, ovonedeljnog restorana nedelje po izboru magazina Vino & Fino.
Đumbir je jedno malo, sa posebnom pažnjom uređeno mesto na Vračaru u kome se služi isključivo veganska hrana i u kome se sva jela pripremaju po načelima makrobiotičke kuhinje. Na prvi pogled, složićete se, i ne zvuči baš preterano zanimljivo, ali bi trebalo da vas već na prvi ukus osvoji i pokaže kako zapravo vegansko može da bude i gurmansko.
I zaista može. Od veoma vešto pripremljene Alfredo paste sa speltinim fusilima, preko odlično začinjenih
vegapčića napravljenih od organskih klica žitarica, do potpuno fenomenalnih sirovih kolača i torti. Sve je sveže, organsko i bez šećera, a u toku nedelje, od ponedeljka do petka, svakog dana, na meniju su različita jela iz tople vitrine za koja će vam ponekad trebati i rezervacija. U Đumbiru se jede i hrana bez glutena, piju izvrsno ukusni hladno ceđeni sokovi od čistog voća ili povrća, u čijim se kombinacijama nalaze i namirnice za koje možda niste ni čuli, a koje čine čuda u kombinaciji sa svežim voćem i povrćem i daju neočekivano dobar ukus poput praha acerole, inulina ili, pak, svima poznatog aktivnog uglja.
Osoblje je veoma dobro edukovano i sve vreme na usluzi, što je dosta važno kod ovakvog tipa mesta, budući da se veganski način ishrane u Srbiji i dalje mnogo manje praktikuje od tradicionalnog mesa za doručak, ručak i večeru. Najvažnije, u Đumbiru je hrana zaista veoma ukusna, i to je upravo i presudilo da ga preporučimo. Tamo ćete zaista uživati u zalogajima, i to sasvim novim, drugačim, uzbudljivim i – svakako – veoma zdravim.