Požeška 83a, Beograd
069 228 30 99
www.bastino.rs
Svaki put nekoliko koraka dalje, sa nekoliko krupnih i pregršt sitnih, a itekako primetnih intervencija u enterijeru, sa finim iskoracima u ponudi, restoran Baštino nastavlja da iznenađuje u svakom pogledu, stvarajući sve uverljiviji osećaj da ste se odjednom našli na nekom sasvim novom i posebnom mestu. Još zelenija i prijatnija, uz stabla maslina i palmu, ovo je jedinstvena bašta u gradu u kojoj možete uživati baš tokom cele godine i baš po(d) svim vremenskim (ne)prilikama. Osim enterijerskih, restoran Baštino u sezonu proleće-leto ulazi i sa nekim sasvim novim elementima na jelovniku koji se nadovezuju na ovdašnji mediteranski šarm, ugođaj i šmek. Po instrukcijama vlasnika čija su energija i entuzijazam definitivno nepresušni, a uz kreativni doprinos šefa kuhinje, evo šta smo probali i kibicovali sa novog menija koji nas je i inspirisao da ovaj restoran ponese epitet „restoran nedelje“.
Doručku se poklanja posebna pažnja, te su dosadašnje obilne verzije dobile i opciju „vi birate – mi pravimo“, prženice sa kajmakom, fetom i ajvarom, te moćan Šef sendvič. Uvodni deo menija, maštoviti „krc krc“, dobio je pojačanje u vidu efektne selekcije kozjih sireva za koje su zaduženi
Kozari. Ne propustite sasvim osoben užitak kroz degustaciju daske sasirevima gde vas čekaju meki sirevi u hrastovom pepelu i kestenovom listu, te stari beli i polutvrdi u maslinovom ulju sa začinima, dok u nekom novom pravcu odlaze Philadelphia zalogaji (junetina u tortilji sa čedar sirom) i
Zucchini Vesuvio („gondola“ od tikvica punjena dimljenim vratom sa crvenim pestom). Pasta deo osvežen je njokama u sosu četiri sira i autentičnom
Bolognese, a kompletno nov odeljak je
Nacionalna klasa i kao omaž nacionalnoj kulinarskoj tradiciji, a i kao specifična veza sa Roda bioskopskim kompleksom na koji se Baštino skladno nadovezuje. U ovom delu suvereno dominiraju
Flojd dimljeni vrat, odlične domaće kobasice i burgeri. Na istom mesnom tragu, kao jedan od vrhunaca ovdašnje, i nikako samo ovdašnje ponude su savršena baby rebarca, baš onakva kakva i treba da budu: sočna i mekana i tako sečena i pripremljena i servirana da je sve što vam ostaje da pripremite salvete i zasučete rukave. Ukupan utisak efektno zaokružuje serviranje na kamenoj ploči, gde su rebra položena na osvežavajući miks salata, dok sa strane stiže krompir u tegli i pikantni sosovi.
Ukoliko ste za nešto lakše forme, preporučujemo piletinu u dve verzija od kojih svaka ima svoj osoben šmek. Atraktivna kombinacija pilećeg filea u primamljivoj korici od badema i lešnika uz wedges krompiriće sa jedne, te Vesuvio piletina sa pestom sa druge strane dokaz su kako i koliko piletina može da bude podloga za maštovite kreacije. U slatkom delu, novitet je odeljak sa palačinkama, u rasponu od očekivanih nutela/plazma/voće kombinacija, pa do zaboravljenih klasika – sa čokoladom, a u delu sa poslasticama makovnjača sa sladoledom od vanile je novi apsolutni favorit. Jednom rečenicom: puno povoda za bekstvo iz svakodnevnice i više nego prijatan užitak po cenama koje će vas prijatno iznenaditi. I zato...ne oklevajte da otkrijete omiljenu baštu za celu godinu...početak leta je idealan trenutak za to.