Početna»Fino»Gastro brevijar»Vinski vodič za gurmanski uranak u prirodi
30.04.2017.Petar Ristović

Vinski vodič za gurmanski uranak u prirodi

Prvomajski ugođaj traži da bude ispraćen dobrim vinima, biranim u skladu sa onim što je okrenuto na vreloj žici

gastro brevijar vinski vodič za gurmanski uranak u prirodi vinski magazin vino fino

Stare novine će planuti, grančice i letvice zapucketati, užariće se krupni komadi ćumura, zadimiće nad travnjacima i šumarcima, usijaće se kovane roštiljske žice i zamirisaće do neba i nazad!

Prvi maj, kao i svake godine, obeležiće tone mesa ispečenog i blago nadimljenog nad vrelim roštiljima i tanjiračama, u kom će se uživati uz hrskave prolećne salate u pauzama trčanja za loptom i frizbijem, prostog lenčarenja i druženja sa prijateljima. Takav ugođaj traži da bude ispraćen dobrim vinima, biranim u skladu sa onim što je okrenuto na vreloj žici.

Ćevapčići i pljeskavice

Nacionalni roštiljski ponos prečesto završi zaliven robustnim, taninskim crvenim vinima, što za sobom može da ostavi samo gorčinu, naglašenu oporost i neprijatnu ljutinu. Naprosto, nemojte kombinovati začinjenu, ljutkastu i jače slanu hranu sa vinima naglašenih tanina i visokog alkohola. Za mleveno roštilj meso pravi izbor su mekša, voćnija crvena vina srednjeg tela. Odgovaraće svilenkasti čileanski merlo, dobar prokupac, hercegovačka blatina, pristupačni Cotes du Rhone ili jednostavniji montepulciano iz italijanskog Abruca.

Bela vešalica, krmenadla i naravno vrat

Krenimo od vrata, propisno deblje isečenog, dobro usoljenog i lepo prošaranog žilicama masnoće. Njemu treba tradicionalna tamna ružica, župska ili šumadijska, a odgovaraće i banatski šiler. U obzir dolazi i lakše crveno vino voćnog karaktera poput italijanskog Bardolina, božolea za oznakom Villages, mlade frankovke, Mačkovog ili Kišovog portugizera, negotinskog gamea, a ne treba zaboraviti ni kupažu Život teče vinarije Zvonko Bogdan, kao ni jedinstvenu sedušu vinarije Šijački.

Bela vešalica i krmenadla prave se od istog komada mesa, samo drugačije sečenog. Za roštilj je svakako bolja vešalica, koju pravi majstori umeju da pripreme tako da iz nje pljušte mesni sokovi. To je meso ipak suvlje i nežnije od vrata, pa crvena vina nisu najbolji izbor. Radije uzmite u obzir dobar barikirani šardone ili slično, punije belo vino.Pileća krilca

Krilca sa roštilja, ona od kojih se lepe prsti, kožurica im na krajevima krcka, pa dobro začinjena, slana, pikantna i pomalo bezobrazno slatkasta, apsolutni su pileći favorit svake prvomajske usijane žice. Njihove distinktivne arome i opojna masnoća najlakše se spiraju rozeom, intenzivno voćnim, suvim ili polusuvim, ali sa živahnom kiselinom. Teško je nabrajati takva roze vina. Srbija obiluje takvim rozeima, samo gledajte da budu sveži, odnosno iz prošlogodišnje berbe. Uz krilca će se lako složiti i dobro ohlađeni prosecco, kao i neki lagani, polusuvi muskat.

Pileće belo i pileći batak

Podrazumeva se da kao pravi gurmani nećete uništiti nežno belo meso tako što ćete ga previše istanjiti, izlupati tučkom i impregnirati vegetom, već će na vašoj usijanojj žici završiti sočna, podebela šnicla ili ražnjići umotani u listove mesnate slanine. To su nežne, lagane delicije za kojima plaču sveži fruškogorski grašac, neki sočni pino griđo sa severa Italije i uopšte bela, mlada, sočna vina. Mislite na Tri Morave vinarije Temet, Aleksandrovićevu Temu ili špansku Basu. Uz šniclu od pilećeg belog leći će i svežija vina poput Morave vinarije Despotika ili belog sovinjona Arno vinarije Aleksić. Uz otkošteni batak, pa još mariniran, potražite neko pretencioznije vino, odležalo u drvetu. Odaberite pino beli Pro Anima crnogorskih Plantaža, neki barikirani šardone iz Srbije ili pristupačniji šardone iz Australije i nećete pogrešiti.

Biftek i ramstek

Na tanjiru ili dasci, tri santimetra debeo, spolja dobro zapečen, a unutra roze i mekan, mirišljav, slastan, aromatičan, sočan.... Za pravog mesojeda, malo je doživljaja koji mogu da se mere sa uživanjem u vrhunskom junećem odresku, propisno pripremljenom. Intenzivno meso slojevitih aroma traži plemenita, karakterna crvena vina. Naprosto, uz aromatične mesne sokove, delikatnu masnoću i intenzivnu strukturu dobrog junećeg odreska potrebni su nam tanini, punoća i slojevitost! Zato su tradicionalni par za ovakva mesa vina sa Leve obale Bordoa, snažni širazi sa severa Rone, fini kabernei sa raznih strana sveta, vranci, grčki ksinomavro, kaberne fran iz Vilanja i generalno crvena vina punog tela, raskošnih tanina i slojevitih aroma. Od vina iz Srbije nameću se Radovanovićev Cabernet sauvignon Reserve 2012, Alma Mons vinarije Belo Brdo, Kovačevićev Aurelius R edition 2012 ili Kremen Kamen vinarije Matalj.

Grilovano povrće

Tikvice, patlidžan i pečurke mogu da daju sjajne rezultate kratko pečeni na usijanoj žici i fino začinjeni pa preliveni dobrim maslinovim uljem. Uz pečurke bez dvoumljenja izaberite neki delikatni pino noar, dok će patlidžanu i tikvicama najbolji par biti aromatični sovinjon blan, istarska malvazija, suva tamjanika ili mađarski furmint.

Vina propisno ohladite, šta treba izdekantirajte i pazite na žar!