MENI
Početna
Novosti
Vino
Vino nedelje
Degustacije
Reportaže
Intervju
Vinopis
Fino
Restoran nedelje
Gastro brevijar
Šefovi
Vino & hrana
Gastro vodič
Restorani
Brza hrana
Gastronaut
Recepti
Kolumne
Magazin
Kontakt
Početna
»
Fino
»
Gastro brevijar
Dosije: ćevap
Možda su Rimljani iza sebe ostavljali akvadukte i prve puteve, ali su zato Turci umeli da nam tim putevima dopreme kafu i ćevape, koji su nam danas u mnogo boljem stanju od drumova...
Kraljević i prosjak
Nažalost, čovek je biće sputano predrasudama i stereotipima. Kada mu kažete belo pomisliće na crno, uređeno društvo videće kao nedostižnu utopiju, dobar frajer biće vizuelizovan kao gromada razbacanih mišića, privlačna žena obavezno kao plavooka plavuša, Kinezi podsećaju na pirinač, Nemci na kobasice...
Jabuka gurmanskog raja
Ima neke neobjašnjive, praiskonske sreće u trenutku kada ovu najdivniju od svih povrćki držite u ruci i jedete je klot, kao jabuku, dok vam se njen crveni sok sliva niz usne i bradu. Sto puta ste sebe ubedili da nema šanse da vam prsne po garderobi i sto i jedan put ste se isprskali ali se zbog toga nikad niste suviše nervirali i majicu ste jednostavno i bez griže savesti pridružili onima koje ste već...
Filovana dekadencija
Vrhunac poslastičarske veštine, vrhunac velikog obroka i vrhunac gurmanskog uživanja u slatkom! Kvalitetna i znalački spremljena torta je desert bez premca i konkurencije. Može čovek do mile volje, gang za gangom, da uživa u biranim zalogajima, od kavijara i guščije džigerice, preko plodova egzotičnih mora, tropskog voća i umešno ...
Sasvim drugačiji sir
Da se kojim slučajem Srbija malo manje opekla o dečije bolesti primenjenog komunizma u bivšoj Jugoslaviji, danas bi možda bila svetska velesila u uzgoju koza i, ko zna, možda čak Francuzima preotela slavu zemlje sa najboljim sirevima od kozijeg mleka. Naime, danas je malo poznato da je kozarstvo pre Drugog svetskog rata bilo jedna od najrazvijenijih grana stočarstva u Srbiji, koja se tada mogla pohvaliti sa 1,8 miliona ...
Parmezan: 38 kila čistog savršenstva
Jedan od najpoznatijih sireva na svetu koji verovatno mnogo volite a sasvim je moguće da ga zapravo nikada niste probali je parmezan. Zašto? Zato što je on najfalsifikovaniji sir na svetu, jer gotovo da nema zemlje koja ne pravi nekakav svoj „parmezan“, iako taj domaći produkt, sem u imenu, sa pravim parmezanom često ima veze koliko i ovaj časopis sa kvantnom mehanikom. Ali vratićemo se na to kasnije...
BBQ ...
Ne umete da kuvate – napravite roštilj! Tako otprilike glasi nepisano pravilo koje, jednako seksističko kao i stav da je ženama peglanje muških košulja genetski urođena radnja, nalaže da muškarci „po difoltu“ mogu da naprave dobar roštilj, bez obzira što mimo toga ni jaje ne umeju da ispeku kako valja. Istini za volju, verovatno ...
KOMADIĆ SMRZNUTOG RAJA
U trenu vam se istopi u ustima, zajedno sa čitavim vašim bićem, dok vam čula doživljavaju ekstazu, a svaku poru tela preplavljuje talas potpunog zadovoljstva. U sledećem trenu osećaj nestaje i vi želite još, postajete rob doživljaja kom se u potpunosti prepuštate zaboravljajući na sve drugo, dok grizovi i lizovi postaju sve veći. Kaplje...
HOT&SEXY
Od svih čulnih impresija u ustima sa kojima se čovek svakodnevno sreće, ljuto se nekako najteže podnosi. Volimo dobro da posolimo, od slatkog se rastapamo od miline, kiselom i gorkom povremeno nalazimo savršen smisao, pa čak i bljutavo tu i tamo možemo nekako da preživimo, ali samo nas ljuto u ustima tera na psovke, „nikad više“ zakletve...
KAMERA: IDE! TON: IDE!HRANA: IDE!
Da biste napravili listu najznačajnijih filmova o hrani i sa hranom, odnosno onih u kojima ona igra glavnu ili značajnu sporednu ulogu, nije potrebno da budete filmski kritičar. Izbor nije preširok, ali je veoma dobar. Kao da su oni koji za temu uzimaju gastronomiju operisani od banalnosti i kiča. Većina ostvarenja ovog tipa, osim hranom...
‹
1
2