MENI
Početna
Novosti
Vino
Vino nedelje
Degustacije
Reportaže
Intervju
Vinopis
Fino
Restoran nedelje
Gastro brevijar
Šefovi
Vino & hrana
Gastro vodič
Restorani
Brza hrana
Gastronaut
Recepti
Kolumne
Magazin
Kontakt
Početna
»
Fino
»
Gastro brevijar
Starije, mekše, ukusnije!
Uprkos rastućoj popularnosti odležalog mesa, još uvek ima ljudi koji osećaju instinktivni otpor prema mesu koje nije sveže u onom seoskom smislu reči - dakle, zaklano pre zore, iščerečeno do podne i spremljeno u suton
RAPSODIJA U BELOM
Zalogaji ovih sireva nose sa sobom uzbudljivu priču o bogatoj gastronomskoj kulturi Francuske, kao i neslućene mogućnosti za uživanje uz vina, suvo voće i tople domaće hlebove
U KUHINJI BUDI RIMLJANIN!
Malo vina popraviće mnoge sosove, umake i gulaše. Koliko ima vina toliko ima i načina upotrebe! No, postoji jedna „crvena nit“: kiselina u vinu je to što jelima daje novi kvalitet i pomaže pri uparivanju sa vinima
Umami ukus - peti gastronomski element
Umami hranu čini ukusnom, otvara apetit, stimuliše čula i tera nas da tražimo još. Umami je razlog zašto maltene da nema deteta koje će odoleti čizburgeru, ćuftama u marinara sosu ili tanjiru bolonjeza
Vinski vodič za gurmanski uranak u prirodi
Stare novine će planuti, grančice i letvice zapucketati, užariće se krupni komadi ćumura, zadimiće nad travnjacima i šumarcima, usijaće se kovane roštiljske žice i zamirisaće do neba i nazad!
VINO I JAGNJETINA: SAVRŠEN USKRŠNJI PAR
Crvena vina najpoznatijih sorti, po prirodi stvari dobro se slažu sa jagnjetinom, ali da bi se u uparivanju ostvario vrhunac sklada, potrebno je razmisliti o tome koji način spremanja jagnjetina "priziva" koju sortu, kupažu ili konkretnu etiketu
Dnevnik kuvarskog šegrta: pogačice, krempita i diploma
Mala grupa kursista uspela je da za tri meseca prevali put od momaka i devojaka za koje je sečenje luka predstavljalo uzbudljivu novinu u životu, do vrlo kompetentnih kuvara bazičnih, kao i nekih ne baš bazičnih nacionalnih jela.
Novi život miročkog sira
Miročki sir je duboko ukorenjen u kulturi tog kraja. Seljaci su sir pravili za sebe. Pastiri su nosili sir sa sobom, a domaćice su ga stavljale i na zrenje u čabrice, nakon čega je miročki sir mogao da stoji jako dugo
Dnevnik kuvarskog šegrta: mesne fantazije
Grupa je, primetio sam tokom oba časa, funkcionisala kao mali vojnički odred. Kuvarski šegrti drage volje pomažu jedni drugima i savetom i delom, a na radnoj površini ima mesta za sve i radi se precizno i brzo
Dnevnik kuvarskog šegrta, čas 3
Sada znam koliko supe treba naliti u mlince da se ne raspadnu. Mnogo više nego što sam mislio. Mlince treba naliti i zaliti da budu potpuno prekriveni, pa maltene još toliko supe treba dodati i tek onda ste bezbedni
Dnevnik kuvarskog šegrta, čas 2
Zajedno sa tvrdom, seljačkom projom, podvarak je jedno planinsko, seosko zadovoljstvo, asocijacija na vreo šporet "smederevac" i uteha posle celodnevnog rada
Dnevnik kuvarskog šegrta, čas 1
Ideja da ću učestvovati u zajedničkom kuhinjskom naporu u okviru škole "Il Primo" delovala mi je, stoga, pomalo zabrinjavajuće, kako ću da se guram sa nepoznatim ljudima, verovatno mnogo mlađim od mene, na šta će sve to ličiti, moram li, na kraju, ponovo u školu, ima li ispita i domaćih zadataka?
TOP 10 kulinarskih knjiga
Ovo je sasvim lični izbor koji je pokušao da pokrije većinu popularnih nacionalnih kuhinja. Jednu polovinu čine enciklopedijska izdanja, a drugu tematske knjige koje su potpisali ili čuveni šefovi ili ništa manje čuveni gastro autori
Alisa u zemlji gurmanluka
Šta je to Alisa pojela pre nego što je uronila u bajkoviti svet zečeva sa satovima, kraljice karata i Ludog šeširdžije? Gljivu, naravno. Ipak, da bi smo dospeli u Alisin svet trebalo bi da posegnemo za pečurkom koju nije preporučljivo jesti, ali zato je tu čitav spektar drugih, koje će nam otvoriti vrata gustativne percepcije i svet aroma i tekstura za koji nismo ni znali da postoji...
Peglanje u Pirotu
Počelo je nenadano, kao i svaki drugi put. „Hej, druže“, viknuo je Filip Ćirić iz slušalice. Po tonu izgovorenog, znao sam da se nešto sprema: „Nisam te ni pitao, ali stavio sam te u žiri koji ove godine ocenjuje peglane kobasice na takmičenju u Pirotu, ideš sa mnom. I ti si prvi sudija ikada koji nije iz Pirota!“
1
2
›