Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: Marselan Virtus 2014
30.11.2016.

Vino nedelje: Marselan Virtus 2014

Virtus
Viteževo, Mlavski rejon
1150 RSD
Ocena: 87/100

Igor Luković


Čuli ste za marselan? Verovatno jeste, jer ta sorta vinove loze poslednjih godina postaje sve češća u vinogradima Srbije. Nema je previše, ali nekoliko mladih vinarija od nje pravi svoja sortna vina ili je koristi za kupaže. Inače, potiče iz Francuska i pripada korpusu novostvorenih vinskih sorti, a nastao je ukrštanjem kabernea i grenaša. Nemojte upasti u zamku i tražiti u vinima od marselana karakter njegovih roditelja. Marselan je samo svoj i prepoznaltjiv u svojoj posebnosti. Najpoznatiji domaći marselan svakako je onaj iz Virtusa, mlade vinarije koja je već izgradila prepoznatljiv stil svojih vina. Bez obzira da li su to želeli ili ne, tek, marselan je postao najpopularnije među njihovim crvenim vinima.

Virtusov marselan iz 2014. intenzivno je voćan, ali otvorenog, lakog mirisa, bez prejakog aromatskog napada. Osetićete arome domaćeg soka od višnje, zrelu šljivu i sočne trešnje, ali i intenzivan herbalno – biberasti štih. Tu su i tonovi dobrog drveta, koji podsećaju najpre na kožu, odnosno novi kožni kaiš ili miris kutije za cipele, te vrlo malo vanile i hrasta. U ustima elegantno, umereno puno, omekšalih, kvalitetnih tanina. U završnici prijatne gorčine, relativno dugo, gipko, sa aromama višanja u čokoladi i trešnje sa košticom. Sazreo je, zaokružio se i sad je pravo vreme da otvorite bocu.

Uz ovaj marselan birajte bardirani svinjski file, jagnjeću kapamu ili pašticadu, kao i patlidžan a la Parmigiana di melanzane. Odličan će biti da uz njega uživate samo u dobrom, odležalom parmezanu ili sličnom siru (samo da nije preslan!), a ja bih ga rado probao čak i uz griote. Pošto je 2014. bila veoma izazovna i teška berba, sigurno je da u budućnosti možemo da očekujemo još puno od marselana iz Viteževa.