Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: KANON SUPERIOR 2011
06.11.2017.

Vino nedelje: KANON SUPERIOR 2011

Jeremić
Smederevo
3300 RSD
Ocena: 91/100

Igor Luković


Zaista sam se iznenadio! Više puta sam probao vrlo dobru bordovsku kupažu Kanon vinarije Jeremić, a u nekim berbama njihovog belog sovinjona Sonata zaista sam uživao. Međutim, vino iz njihove premijum edicije, Kanon Superior 2011 dočekao me je potpuno nespremnog za senzaciju iz čaše. Toliko moći, koncentracije i snage zaista nisam očekivao. Uz sve to, vino je čisto, tačno i stilski jasno profilisano. Kao visoki i kabasti bokser, ali skladno građen i dobro treniran.

Kanon Superior 2011, već na prvo mirisanje ne ostavlja prostor za bilo kakvu dilemu. U čaši je koncentrisani blend kabernea i merloa, izrazito snažnog aromatskog napada koji otkriva karakter zrelog grožđa iz tople berbe, kakva je i bila 2012. Likerast miris crnog šumskog voća, sa jednako snažnim karakterom mente i eukaliptusa koji podseća na After Eight čokoladice i čaj od nane. Zaokružen miris, pametno upakovan u sazrelo, pametno upotrebljeno drvo. U ustima veoma koncentrisano, moćno i puno, sa robusnim taninima. Alkohol visok, daje završnici toplinu, ali sasvim prikladan ekstraktivnosti vina.

U svoj toj punoći, ključnu ulogu igraju dobro profilisane kiseline, koje vinu nisu dozvolile da pobegne u tupost i ukuvanost. Na jeziku ostaje pomalo gruba suvoća, i arome trnjina, kupina i borovnica, sa nekim dalekim grafitno – zemljanim notama. Vino na vrhuncu zrelosti, sa potencijalom da se razvija još nekoliko godina, kakvo će prijati svima onima koji inače vole crvena vina iz toplijih regija.

U ovom slučaju, podnaslov „Superior“ i cena od tridesetak evra na polici potpuno su opravdani, a srpsko vinarstvo ima još jednog člana kluba izvanrednih, velikih vina. Aktuelne su i boce iz berbe 2012, ali vino je na policama retko, pošto su zalihe već na izmaku. Ako se domognete boce, slobodno je čuvajte još malo u kolekciji, imate zbog čega.