Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: EXPERIMENT PROKUPAC 2012
14.10.2016.

Vino nedelje: EXPERIMENT PROKUPAC 2012

Podrum Čokot
Župa
900 RSD
Danas je, dakle, prvi međunarodni Dan prokupca i naravno da vino nedelje može da bude samo prokupac. Ali, koji odabrati? Sve ih je više, već dvadesetak vinarija ga ima u portfoliju, puno ih je različitih i osobenih, među kojima su i neki zaista dobri primerci. Birajući juče po svojoj kolekciji, dohvatio sam se poslednje boce Experiment prokupca iz 2012, župske vinarije Čokot. Mlada vinarija jednako mladog Radovana Đorđevića, koji je u životu već stigao i da podigne vinariju i da doktorira, već par godina pozicionirana je kao jedna od najvažnijih u Župskom vinogorju. Smeštena je u Gornjoj Župi, u selu Starci, sa vinogradima na poziciji koja se zove Staračke poljane. Odluka je pala, danas pišem o ovom vinu, jer je Radovan pravi primer dobre vinarske prakse, jedan od onih koji su za kratko vreme, mukotrpno radeći, ni iz čega uspeli da naprave vinsko čudo u Srbiji, i to oslanjajući se isključivo na autentične sorte i sopstvene snage.

Experimentov prokupac stilski je veoma moderno vino, intenzivnog i čistog mirisa crnog voća, borovnice, kupine i šljive, sa izraženim aromama drveta, kafe, dima i kokosa, koja su, bar u boci iz 2012., već ušle u svoju zrelu, pitomu fazu i lepo se integrisale sa primarnim voćnim karakterom vina. Ne jeziku solidne punoće, raskošne voćne sočnosti, britkih kiselina i omekšalih, zaobljenih tanina. U završnici koja je primarno voćna, na tragu trešanja i šljiva, javlja se i biberasto – začinski ton, karakterističan za prokupac.

Flaša iz 2012. odavno nema na tržištu, ali ovih dana stižu nove, iz berbe 2015., koja je u Župi bila veoma dobra, pa ne treba sumnjati da neće biti bar jednako dobre. Uz Čokotov prokupac možete da izaberete i nešto intenzivnije zalogaje, lako će podneti odleži odrezak i punije soseve, a biće odličan i uz pačije grudi ili jagnjeće kotlete. Ako volite da eksperimentišete, probajte ga i uz kockicu prave crne čokolade sa visokim procentom kakaoa.