Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: DOMAINE LEPOVO PINOT NOIR 2013
26.09.2016.

Vino nedelje: DOMAINE LEPOVO PINOT NOIR 2013

Domaine Lepovo, Makedonija
2800 RSD
Ocena: 89/100

Igor Luković


Kako to obično piše na početku školskih radova u osnovnoj školi: evo jeseni! A jesen donosi i nove radosti za vinopije i gurmane... Pravo je vreme za pino noar, ovog puta makedonski! Domaine Lepovo je mala butik vinarija, u kojoj vina potpisuju Filip Kambi i Marko Stojaković, a koja je deo kompanije Tikveš. Orijentisani su isključivo na ograničene serije vina višeg kvalitativnog i cenovnog segmenta. Na tržište su izašli sa šardoneom, moćnom crvenom kupažom Grand Cuvee i pino noarom koji je tema današnje preporuke. Sad, pino noar i Makedonija baš i nisu kompatiblini pojmovi. Naprosto, pino je sorta koja voli hladnije i umerene klimate, a u dolini Vardara je poprilično toplo. Međutim, kao i svuda, tajna dobrog vina je u odabranim lokacijama, pametnom menadžmentu u vinogradu i dobro osmišljenoj tehnologiji. Tako su u Lepovu uspeli da dobiju pino koji ostaje sočan i topao, tipično makedonski, ali istovremeno bivajući i svež i kompleksan.

Pino noar Domaine Lepovo 2013 najpre nudi mekani miris džema od jagodičastog voća, maline i domaćeg soka od višanja, dopunjen notama slatkih začina, karanfilića, vanile i crne čokolade. U ustima jednako mek, sočan, sa visokim, ali veoma dobro uklopljenim alkoholom i svilenkastim taninima. Nakon gutljaja, na jeziku prilično dugo ostaje svežina crvenog voća, dok se u pozadini razvijaju nežne začinske arome. Vino slobodno dekantirajte pre konzumacije, jer će tako samo dobiti na kompleksnosti.

Prvi izbor za ovakv pino noar svakako su gljive, a baš sada počinje sezona sunčanica, rujnica i onih najslađih, jesenjih vrganja. Samo na puteru, grilu ili sa dobrom testeninom – svejedno je. Pored toga, odličan izbor biće i jagnjeći kotleti, ili nežno teleće pečenje.