Početna»Vino»Vino nedelje»VINO NEDELJE: DOJA PROKUPAC 2015
13.03.2017.

VINO NEDELJE: DOJA PROKUPAC 2015

Vinarija Doja
Donja Jošanica, Toplica
Oko 900 RSD
Ocena: 87/100

Igor Luković


Vinarija Doja, jedna od najmlađih u Srbiji, gradi svoju priču već nekoliko godina, međutim, čini se da su tek prošle tržištu pokazali svoje pravo lice – kada su izbacili svoj prvi prokupac. Njihova vina sva dolaze iz vinograda sa padina podno Jastrepca, smeštenih u sred pitome Toplice. Iako Toplicu smatramo kolevkom prokupca i regijom koja baštini slavnu vinsku istoriju, do nedavno tamo nismo imali ni jednu relevantnu vinariju. Sada ih je dve, a obema okosnicu porfolija čine baš vina od prokupca. Dojin crveni prvenac iz berbe 2015. odličan je temelj za dalju izgradnju priče o jednom zaboravljenom, ali nadasve zanimljivom teroaru.

Dakle, mlada je vinarija, mladi su i vinogradi, mlada je i ekipa u vinariji, pa je logično da i njihov prokupac pršti od mladosti! Obilje primarnih, dopadljivih voćnih aroma zaokupiće vam pažnju već na prvom mirisanju. Ređaju se zgnječenje šumske kupine, crvene ribizle i prezrele crne višnje, zaogrnute razvijenim i potpuno ukroćenim mirisima hrasta, koji prizivaju topli tost i slatkaste, začinske note. Naglašena voćna svežina dominira i na nepcima, gde vino otkriva i svoje fine, sazrele tanine. Sve zajedno, stapa se u umereno dug, mek i zaokružen završni ukus. Dojin prokupac jedno je od onih vina za koje možete da se uhvatite doslovno u svakoj prilici. Ispratiće ozbiljniju večeru, posebno ako se na tanjirima nađu mlada jagnjetina ili teletina, ali vas ničim neće opteretiti ni ako se odlučite da vino pijete samo, uz neko lagano i neobavezno veče sa prijateljima. Prosto, samo klizi.

Iako će se razvijati dalje još godinu ili dve, Dojin prokupac sada je na vrhuncu snage, tako da ne oklevajte, već slobodno otvorite bocu.