Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: DERESZLA TOKAJI 5* 2009
21.10.2016.

Vino nedelje: DERESZLA TOKAJI 5* 2009

Chateau Derszla
Tokaj, Mađarska
3400 RSD
Ocena: 92/100

Igor Luković


Slatka vina su kod domaćih potrošača više nego potcenjena, koliko god da su dobra. Tu mislim i na one upućenije ljubitelje, koji aktivno uživaju u vinu. Vinopije se kod nas izgleda plaše svega slatkog misleći kako je sigurno po sredi neka otužna ukuvana tekućina za masovnu potrošnju, ili nešto slično ispraznom, bezličnom i sladunjavom muskatu kakvih su prepune police marketa. Dakle, traume koje mogu da razumem, stvorene tako što su slatka vina decenijama bila zapostavljena u proizvodnji i prodaji kod nas. Zbog toga, ponuda u vinotekama danas se svodi na par jeftinijih vina iz Soterna, nekoliko Tokajaca i jedno ili dva domaća vina. U vinskim kartama, čak i boljih restorana, nema ih ni toliko. Međutim, neka od najinteresantnijih, najkompleksnijih i najcenjenijih vina sveta dolaze upravo iz ešalona slatkih, među kojima posebno mesto zazimaju botritisovana vina, odnosno ona proizvedena od grožđa napadnutog plemenitom plesni. Tu pripadaju i Tokajci, slatkiši koji koji su izvesno među najboljima na svetu. Zapravo, perjanice iz Tokaja nude kompleksnost, dugovečnost i svežinu kakvu ne mogu da dostignu čak ni vina iz mnogo čuvenijeg Soterna.

Neki dan, baš u nedelju, na kraju porodičnog ručka, na sto je stigla tepsija prve ovosezonske pite od bundeve. Hrskava kora i meko, slasno punjenje, tek malo začinjeno cimetom zavapili su za slatkom vinskom pratnjom, koje, nažalost, nije bilo pri ruci. Obećao sam sebi da moram da nabavim par boca Chateau Dereszla Tokajca od 5 putonja, jednog od retkih koje se kod nas uvozi. U svojoj svesci našao sam opis vina iz berbe 2009, u kom piše: miris kajsije, sušene; dunja, kompot od dunje, livadski med, kandirana kora limuna i fin, plemeniti, zemljani ton. Na jeziku živo, odlično izbalansiran šećer, intenzivne svežine i veoma duge, kompleksne završnice.

Ovakvo vino, osim uz pitu od bundeve, odlično će ići uz dobar plavi sir, palačinke Krep Suzet, vanilice, Moskva šnit, tortu Japanski vetar ili dobru pitu od jabuka. Dok napolju brije košava i sipi dosadna kiša, dobar Tokajac u čaši vrhunsko je okrepljenje.