Bukovski 2021 vinarije
Matalj, kupaža prokupca, začinka i kadarke koja je savremeni nastavljač tradicije čuvenog vina poznatog po nazivu
negotinsko crno, prepoznata je i u svetu kao vrhunsko vino koje je ovenčano zlatnom medaljom na Decanter World Wine Awards 2025 godine. To je bio i povod da se vinski svet, ugostitelji, distributeri i novinari u utorak, 8. jula okupe na beogradskom splavu Corso Ancora i zajedno sa domaćinima iz vinarije Matalj proslave uspeh, koji se ne sastoji samo u tome da je vino visoko ocenjeno, već i da je u potpunosti napravljeno od tri autohtone srpske sorte koje su našle put do srca međunarodnih sudija.
- Ovo je veliki uspeh, ne samo zbog osvojenih bodova već i zbog toga što su renomirane vinske sudije koje nemaju nikakve veze sa Negotinskom krajinom i Srbijom razumele i prepoznale ovo vino i potpuno autentičnu kupažu koju su probale prvi ili drugi put u životu i stavile ga u ravan sa ostalim vrhunskim vinima i iza toga stali svojim imenom i prezimenom. To daje legitimitet svemu što vinari u Srbiji rade i tera nas da poverujemo u naš teroar i naše autentične sorte - rekao je
Igor Luković, glavni urednik magazina
Vino & Fino.
Nikola Mladenović Matalj na proslavi najnovijeg uspeha negotinske vinarijePrisutnima se obratio i tvorac ovog vina, enolog
Mladen Dragojlović koji je priznao da je na početku bio vrlo kritičan prema Bukovskom.
- Zvao sam ga Ružno pače, jer kad smo ga prvi put napravili nisam bio zadovoljan raznim stvarima, a najviše sam bio nezadovoljan sobom jer šta god da sam pokušao u podrumu nije davalo rezultat.
- Shvatili smo da moramo da menjamo stvari, počev od odabira pravih klonova i menadžmenta u vinogradu. Dobili smo najpre sortni začinak, odlično vino, a onda smo dodavali prokupac. Začinak kao snažna sorta sa visokim kiselinama i prokupac kao sorta sa specifičnim karakterom, niskim kiselinama i visokim pH vrednostima - dve sorte komplementarne jedna drugoj uz kadarku koja je dala aromatski dodatak – dali su vrhunsko vino. Začinak je zanimljiva sorta o kojoj mi svi zajedno još moramo da učimo. Ovo je pionirski poduhvat i hvala Nikoli Mladenoviću što je vratio u život naše stare sorte začinak i bagrinu. Zajedno smo napravili ovo čudo – rekao je Dragojlović.
Ovo je bila prilika i da se publici predstavi nova etiketa vinarije Matalj -
Chardonnay 2023 - premijum vino koje dolazi od grožđa sa Bukovskog brda. Reč je o teroarskom šardoneu koji je odležavao gotovo 12 meseci u novim buradima od francuskog hrasta, a zatim i u bocama. Negotinski topli teroar definitivno odgovara šardoneu, a ovo koncentrovano vino uz još naglašeno drvo znak je da njegovo vreme tek dolazi pa je preporuka da u svom podrumu obavezno sačuvate bocu ili dve.
