Početna»Novosti»Zlato za „Ružno pače“
09.07.2025.piše: Ana Rusanov Vračević

Zlato za „Ružno pače“

Proslava uspeha vina Bukovski 2021 i predstavljanje vina Chardonnay 2023 bili su povod za sjajno okupljanje tima vinarije Matalj i prijatelja iz vinskog sveta na splavu Corso Ancora

novost zlato za ružno pače vinski magazin vino fino
Bukovski 2021 vinarije Matalj, kupaža prokupca, začinka i kadarke koja je savremeni nastavljač tradicije čuvenog vina poznatog po nazivu negotinsko crno, prepoznata je i u svetu kao vrhunsko vino koje je ovenčano zlatnom medaljom na Decanter World Wine Awards 2025 godine. To je bio i povod da se vinski svet, ugostitelji, distributeri i novinari u utorak, 8. jula okupe na beogradskom splavu Corso Ancora i zajedno sa domaćinima iz vinarije Matalj proslave uspeh, koji se ne sastoji samo u tome da je vino visoko ocenjeno, već i da je u potpunosti napravljeno od tri autohtone srpske sorte koje su našle put do srca međunarodnih sudija.

- Ovo je veliki uspeh, ne samo zbog osvojenih bodova već i zbog toga što su renomirane vinske sudije koje nemaju nikakve veze sa Negotinskom krajinom i Srbijom razumele i prepoznale ovo vino i potpuno autentičnu kupažu koju su probale prvi ili drugi put u životu i stavile ga u ravan sa ostalim vrhunskim vinima i iza toga stali svojim imenom i prezimenom. To daje legitimitet svemu što vinari u Srbiji rade i tera nas da poverujemo u naš teroar i naše autentične sorte - rekao je Igor Luković, glavni urednik magazina Vino & Fino.

Nikola Mladenović Matalj na proslavi najnovijeg uspeha negotinske vinarije

Prisutnima se obratio i tvorac ovog vina, enolog Mladen Dragojlović koji je priznao da je na početku bio vrlo kritičan prema Bukovskom.

- Zvao sam ga Ružno pače, jer kad smo ga prvi put napravili nisam bio zadovoljan raznim stvarima, a najviše sam bio nezadovoljan sobom jer šta god da sam pokušao u podrumu nije davalo rezultat.

- Shvatili smo da moramo da menjamo stvari, počev od odabira pravih klonova i menadžmenta u vinogradu. Dobili smo najpre sortni začinak, odlično vino, a onda smo dodavali prokupac. Začinak kao snažna sorta sa visokim kiselinama i prokupac kao sorta sa specifičnim karakterom, niskim kiselinama i visokim pH vrednostima - dve sorte komplementarne jedna drugoj uz kadarku koja je dala aromatski dodatak – dali su vrhunsko vino. Začinak je zanimljiva sorta o kojoj mi svi zajedno još moramo da učimo. Ovo je pionirski poduhvat i hvala Nikoli Mladenoviću što je vratio u život naše stare sorte začinak i bagrinu. Zajedno smo napravili ovo čudo – rekao je Dragojlović.

Ovo je bila prilika i da se publici predstavi nova etiketa vinarije Matalj - Chardonnay 2023 - premijum vino koje dolazi od grožđa sa Bukovskog brda. Reč je o teroarskom šardoneu koji je odležavao gotovo 12 meseci u novim buradima od francuskog hrasta, a zatim i u bocama. Negotinski topli teroar definitivno odgovara šardoneu, a ovo koncentrovano vino uz još naglašeno drvo znak je da njegovo vreme tek dolazi pa je preporuka da u svom podrumu obavezno sačuvate bocu ili dve.