Početna»Novosti»Zlato u Bordou za Arno vinarije Aleksić!
14.03.2017.

Zlato u Bordou za Arno vinarije Aleksić!

Nagrada na osmom svetskom takmičenju posvećeno vinima od sovinjona, čiji je pokrovitelj bio slavni Deni Dibordje, predstavlja ogromno iznenađenje, kažu u vranjskoj vinariji

novost zlato u bordou za arno vinarije aleksić vinski magazin vino fino


Vino Arno 2015 vinarije Aleksić iz Vranja dobilo je zlatnu medalju na nadmetanju Concours Mondial du Sauvignon, svetskom takmičenju vina od sorte sovinjon, koje je ove godine osmi put održano u Bordou u Francuskoj, ekskluzivno saznaje Vino & Fino!

U ovoj vinariji kažu da su oduševljeni ovim zaista značajnim priznanjem koje predstavlja veliki korak za ovu kuću:

- Vest me je zatekla na putu, i presrećna sam zbog nje! Ovo je prvi put da smo slali vina na ovo takmičenje, i odmah - zlato! Ovo je veliki podstrek za dalje i pokazatelj da je naš sovinjon na pravom putu - kaže Dragana Janjić iz vinarije Aleksić.

Takmičenje organizuju udruženje proizvođača vina iz Bordoa i međunarodno vinsko nadmetanje Concours Mondial de Bruxelles, a na njemu je ove godine vina degustiralo 65 sudija u 12 panela.

Od osnivanja takmičenja 2010. godine njegov pokrovitelj bio je čuveni enolog i vinar Deni Dibordje, verovatno najpoznatiji vinski stručnjak iz Bordoa koji je akademskim radom i njegovom praktičnom primenom uticao na generacije vinara ovog regiona. Legendarni enolog je umro jula prošle godine, a ove godine je takmičenje Concours Mondial du Sauvignon uvelo i specijalnu nagradu posvećenu Dibordjeu, koja se dodeljuje za najčistiji izraz u stvaranju vina od sovinjona, i ta nagrada pripala je tvorcima vina Kranachberg Sauvignon Blanc 2015 vinarije Skoff Original iz Austrije.

Nagrade će biti zvanično objavljene 21. marta na sajmu ProWein Forum u Dizeldorfu.

Odličan kraj zime za vinariju Aleksić nastavio se i priznanjem Stvaratelji stoljeća za posebnu inicijativu u preduzetničkom stvaralaštvu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi za 2016. godinu, koje je dodelio IV samit preduzetnika "300 najboljih“ u Dubrovniku.

Vinarija Aleksić je za prethodne 4 godine poslala 47 uzoraka na ocenjivanje, a čak 43 se vratilo sa medaljom. Osim medalja za kvalitet, vinarija je nosilac nagrade za najboljeg nacionalnog proizvodjača od strane AWC iz Beča, kao i nagrade Žena zmaj za preduzetnički poduhvat.