Početna»Novosti»Žensko lice vina
08.03.2023.

Žensko lice vina

U novom broju magazina Vino & Fino pred čitaocima će se naći profili nekih od najvažnijih žena u našem vinarstvu

novost Žensko lice vina vinski magazin vino fino
Vreme vinarija i vina u kojima žene vode glavnu reč već je odavno došlo! U novom broju magazina Vino & Fino, koji će se ovih dana naći pred čitaocima, pokušali smo da ispričamo priču o vinima i vinarijama u kojima su glavni likovi ženski, a sve to zahvaljujući njihovoj spremnosti da na otvoren, emotivan i iskren način podele sa nama svoja iskustva, pokazujući da biznis ima sasvim drugo lice kada ga vode žene.

Dragana Janjić iz prve ženske vinarije na Balkanu, vinske kuće Aleksić, u tekstu pod nazivom Ženski rukopis u srpskim vinima, a u kome su sabrani profesionalni potreti i izjave vinarki koje oblikuju našu scenu, govori o borbi sa predrasudama u tradicionalno muškom poslu i kaže da je od početka njhov moto da sreća prati hrabre. Mina Avramović iz vinarije Stemina kaže da borba protiv predrasuda nije zaobišla nijednu ženu u tom poslu, a Milica Ćućuz, enolog vinarije Temet, tvrdi da je doprinos žena i muškaraca u vinskom poslu podjednako važan.

Ljubica Radan, somelijerka vinogradarka, enolog, vinarka i WSET edukator na čelu Vinske akademije, kaže da nova era u vinarstvu donosi i veće učešće žena u vinskim poslovima. Ivana Šijački Majoroši, na čelu fruškogorske kuće Šijački, govori da da su žene iz njene porodice imala veliki uticaj na opredeljenje da se sade i rade vinogradi, a sestre Sonja i Nataša Vrkatić iz vinarije Verkat kažu da je ova kuća sa ženama na čelu posvećena stvaranju vina bez ikakvih ustupaka.

Da su žene u vinskom svetu nosioci novih trendova pokazuje i Đurđa Katić koja se nalazi na mestu direktorke biodinamičke vinarije Imperator, a Dijana Milić iz vinarije Pusula govori o, za nju veoma važnoj, sponi vina i umetnosi. Enolog Tanja Drakulić kaže da ne priznaje podelu na muška i ženska vina, a sa njom se slaže i koleginica Tanja Đuričić. Jovana Milanović iz vinarije 100 žena kaže da želi da razbije patrijarhalne mitove o podeli poslova.

Bez obzira da li postoje vina sa ženskim potpisom, lako je složiti se sa tezom da ove žene donose novu energiju u vinski posao: one su ambiciozne dame koje su voljne da se bore sa predrasudama unutar svoje profesije, i svakog dana obogaćuju našu vinsku scenu novim idejama i projektima. Njima, kao i svim našim čitateljkama, srdačno čestitamo Međunarodni dan žena!