Početna»Novosti»Završen BeoWine Fair, Italijani odneli dva priznanja
27.02.2017.

Završen BeoWine Fair, Italijani odneli dva priznanja

I ovogodišnja manifestacija održana je u znaku velikih gužvi, a uvedene su razne novine, uključujući i čokoladu za dobrodošlicu i nagradu za ukupni sajamski nastup

novost završen beowine fair italijani odneli dva priznanja vinski magazin vino fino
Osmi po redu BeoWIne Fair završen je u nedelju, 26. februara, nakon četiri dana tokom kojih su posetioci mogli da isprobaju vina iz Srbije i drugih zemalja Evrope. Najsnažniji utisak ovog sajma vina svakako je agresivan nastup italijanskih vinara, koji su osvojili i dve od tri glavne nagrade u okviru takmičarskog dela sajma po imenu Challenge Cup.

U kategoriji belih vina, sa 89,80 bodova za šampionsko vino proglašen je Traminac ledena berba iz 2012. godine, čiji je proizvođač vinarija Erdutski vinogradi.

Vino Picconero iz 2011. godine, italijanskog proizvođača Tolaini Societa Agricola Srl, sa osvojenih 91,50 bodova ovogodišnji je pobednik u kategoriji crvenih vina.

Među roze i penušavim vinima koja su ove godine ocenjivana, nosilac zlatne medalje sa 86 bodova je Martina Biagi (2009. godina), italijanskog proizvođača S.A. F. Biagi.

U okviru pratećeg programa sajma poznatim italijanskim vinogradima i vinima posvećena je posebna pažnja. Uz Bartolomea Roberta Leporija, somelijera nacionalne asocijacije i Đurđu Katić, tehnologa i somelijera, koji su održali predavanje pod nazivom Un vigneto chiamato Italia, skupu su prisustvovali i vinari iz različitih delova Italije.

Ovogodišnji Sajam vina ima jednu zanimljivu novinu - ustanovljena je nagrada BeoWine HIT, koja se dodeljuje za celokupan utisak o sajamskom nastupu. Uz estetsko-gastronomske kvalitete izlagača, novinarski žiri je obratio pažnju i na pakovanja, nastup, pomak u proizvodnji i celokupan doživljaj. Redizajnirana gramofonska singl ploča je simbolična nagrada, a ove godine dobili su je: Sweetsystem, vinarija i destilerija Pruna, PIK Oplenac, vinarija Erdevik 1826, vinarija Jović, Podrum Ćosić, vinarija Ambelos, manastir Koporin i vinarija Komuna.