Početna»Novosti»VUK VULETIĆ BRANI BOJE SRBIJE!
11.03.2019.

VUK VULETIĆ BRANI BOJE SRBIJE!

U Antverpenu u Belgiji počelo je takmičenje za titulu najboljeg somelijera sveta

novost vuk vuletiĆ brani boje srbije vinski magazin vino fino

Takmičenje za titulu najboljeg somelijera sveta počelo je danas u Antverpenu u Belgiji. Šezdeset i šestoro kandidata iz celog sveta u 10 sati je počelo sa prvim delom teorijskog testa i slepe degustacije vina i različitih pića.

Srbiju na somelijerskom prvenstvu predstavlja aktuelni prvak Balkana i osvajač nacionalnog takmičenja Vuk Vuletić, koji je u Antverpen sa predsednikom SERSA Dejanom Živkoskim doputovao u Belgiju nekoliko dana ranije.

- Došli smo na vreme kako bi se naš takmičar upoznao sa lokalnom gastronomijom i kulturom, pošto je vrlo moguće da lokalna pića i specijaliteti budu uključeni u neka pitanja i discipline na takmičenju. Takođe, stigli smo ranije i kako bi se naš Vuletić navikao na okruženje i kako bismo izbegli svaki stres - kaže Živkoski.

Na pitanje kako se oseća i šta očekuje da postigne, Vuk Vuletić jezgrovito odgovara:

- Osećam se potpuno spremnim i nadam se polufinalu!


Delegacija Srbije u Antverpenu

Za Vuka Vuletića važi da je do sada najperspektivniji kandidat kog je Srbija imala na svetskim somelijerskim nadmetanjima. Posle osvajanja lokalnih takmičenja, Vuletić je dugo trenirao i pripremao se za svetsko prvenstvo, zajedno sa iskusnim kolegama iz Srbije, Hrvatske, ali i Norveške ili Austrije.

Svi kandidati danas i sutra učestvuju u kvalifikacijama, koje se sastoje od testa teorijskog znanja, slepog testa vina i žestokih pića i praktičnog servisa. Samo 18 kandidata takmičiće se u polufinalu, dok će u finale otići troje najboljih. Proglašenje polufinalista očekuje se u sredu, dok će se finlano takmičenje održati u petak.

Nakon početka takmičenja, održana je i konferencija za novinare, na kojoj je Andres Rozberg, predsednik ASI istakao da ove godine učestvuje rekordan broj kandidata iz čak 63 države.

- Takođe, osim broja učesnika, porasli su kriterijumi, težina disciplina i kvalitet samih takmičara. Zamislite, teorijski test ove godine ima čak 22 stranice sa pitanjima - naglasio je on.

Organizator 16. svetskog prvenstva za somelijere je Udruženje somelijera Belgije, čiji se predsednik, Vilijem Voters, posebno zahvalio brojnim partnerima koji su pomogli zahtevnu organizaciju ovako velikog takmičenja.

Srpska asocijacija somelijera u Antverpen je poslala brojnu ekupu, koju, osim Vuletića i Živkoskog, čine i Đurđa Katić, potpredsednica SERSA i Igor Luković, novinar i član UO asocijacije, a tu je i petoro volontera koji pomažu organizaciju takmičenja: Milena Zakarić, Anika Manojlović , Milica Papić, Nenad Nedimović i Ivan Nikolić.


Šezdeset i šest kandidata došlo je iz šezdeset i tri države sveta